Mainos

Tarkka: Keskustan kisa täysin arvaamaton

Keskustan puheenjohtajakisasta on valtiotieteen tohtori Jukka Tarkan mielestä tulossa melko arvaamaton kisa. Puheenjohtaja- ja samalla pääministerikilpaan tähän mennessä ilmoittautuneet kaksi ehdokasta, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen ja kuntaministeri Mari Kiviniemi, ovat kuin toistensa pelikuvia. Näin Tarkka luonnehtii ehdokkaita.

- Väyrynen voisi olla hyvinkin hyvä pääministeri, sillä hänen kokemuksensa on aivan massiivinen. En ota kantaa siihen millaista politiikkaan hän harjoittaisi, mutta hän tietää, miten pääministerinä toimitaan. Puheenjohtajana taas Väyrynen olisi lähes kävelevä katastrofi vaalien kannalta, koska hänen mahdollisuutensa saada puolueelleen lisää ääniä isoista asutuskeskuksista ovat erittäin vähäiset ellei suorastaan olemattomat, Tarkka lataa.

Sen sijaan tuoreempi ehdokas, esimerkiksi Mari Kiviniemi, voisi puheenjohtajana onnistua hyvin vaalien vetämisessä, mutta pääministerinä Kiviniemi on kuitenkin aika kokematon, pohtii Tarkka.

- Pääministeriys sopii Kiviniemelle selvästi huonommin kuin esimerkiksi Väyryselle. Esimerkiksi EU-kokoukset ovat nuoren vasta-alkajan kannalta todella ongelmallisia, koska siellä on sellaisia tilanteita, missä pääministeri on todella yksin siinä kovassa ja häikäilemättömässä porukassa. Siinä voi tulla kyllä äitiä ikävä, jos ei sitä hommaa osaa. Tämä on Kiviniemen suuri heikkous varmasti, Tarkka analysoi.

Nuoret äänestäjät suuri kysymysmerkki

Tarkan mielestä Paavo Väyrysellä on joka tapauksessa vannoutuneita kannattajia keskustan piirissä. Nuorten äänet taas ovat suuri kysymysmerkki, ainakin tulevissa eduskuntavaaleissa.

- Hänellä on sekä kannattajia että vihollisia, mutta nämä molemmat kategoriat ovat peräisin melko vanhoilta ajoilta. Uudet äänestäjät, jotka esimerkiksi eduskuntavaaleissa vaikuttavat ratkaisevasti, heillä ei ole kosketuskohtaa Väyryseen.

Tarkka epäilee, että nuori äänestäjäsukupovi ei osaa yhdistää Väyrystä juuri mihinkään menneisyyden poliittiseen tapahtumaan. Tarkan mukaan nuoret eivät muista Väyrysen loiston hetkiä, eivätkä ongelmakohtia.

- Se, miten nuori äänestäjäpolvi suhtautuu Väyryseen on aika arvaamaton kysymys, Tarkka sanoo.

Konkareita ja keltanokkia lisää ehdolle

Tarkka sanoo olevansa tyytyväinen, ettei joudu valitsemaan Väyrysen ja Kiviniemen välillä. Hän ei kuitenkaan usko, että koko keskustan kenttä on vielä näkyvissä. Uusia ehdokkaita, sekä konkareita että keltanokkia, tulee varmasti lisää.

Keskustasta on kuitenkin vaikea löytää äkkiseltään ehdokasta, joka olisi hyvä sekä puolueen puheenjohtajana että pääministerinä.

- Mieleeni ei oikein tule ketään. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki näytti aluksi tällaiselta ehdokkaalta, mutta nyt ei ihan sellaisia ilmeisiä vaihtoehtoja ole, Tarkka miettii.

- Vaikka eduskunnan varapuhemies Seppo Kääriäinen on niin sanotusti väärää ikäluokkaa, saattaisi hänellä olla joitakin sellaisia ominaisuuksia, että hän voisi menestyä näissä kummassakin roolissa, mutta sekään ei olisi ilmeisen varmaa, Tarkka jatkaa.

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka on sitä mieltä, että myös europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäessä saattaisi olla ainesta tehtäviin. Tarkan mielestä on mahdollista, että Jäätteenmäkikin vielä ilmoittautuu ehdolle.

- Hän voisi saada puheenjohtajan tehtäviin niin sanottuja sympatiaääniä edelleen niiltä puoluetovereilta, jotka kokivat, että häntä kohdeltiin verisesti väärin hänen lyhyen pääministerikautensa aikana. Sillä nyt ei tietenkään kovin pitkälle pötkitä, Tarkka puntaroi.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot