Mainos
Mainos

Tarkkaavaisuutta vaaditaan: Ylipainoisen lapsen lihominen alkaa jo 2-vuotiaana

Ylipainoisiksi kasvavat lapset alkavat lihoa muita lapsia nopeammin jo kaksivuotiaina.

Sepelvaltimotaudin riskitekijöiden interventio -tutkimuksen (STRIP) mukaan ne lapset, jotka ovat 14-vuotiaina ylipainoisia, nousevat painokäyrien yläpuolelle usein vauva- tai taaperoiässä.

Dosentti Matti Salo Tampereen yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo, että erityisen kriittinen hetki lapsen painon kehityksessä on 4–5-vuoden ikä.

– Vanhempien pitäisi puuttua siinä iässä tapahtuvaan tukevoitumiseen paljon nykyistä herkemmin, Salo sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan lasten lihavuus on kääntynyt jyrkkään nousuun viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Muutos näkyy erityisesti kouluikäisissä lapsissa. Pulskien koululaisten osuus on 2000-luvulla kasvanut seitsemästä prosentista jo kahteenkymmeneen prosenttiin.

Kouluikäisistä lapsista siis joka viides on ylipainoinen.

Matti Salon mukaan lihomisen syy on huonon ruokavalion sijaan ennemminkin vähentyneessä liikunnassa.

Salo huomauttaa, että lapset ovat alkaneet lihoa samaan aikaan, kun internet on vallannut kodit.

– Alle kouluikäisiä ei vielä koukuteta tietotekniikalla, mutta näiden vanhempien lasten arkeen televisio ja tietokone ovat levinneet rajoittamattomina sinne omiin huoneisiin saakka. Netti korvaa sosiaalisen kanssakäymisen.

Katso Tarja Hakulisen juttu (Seitsemän uutiset 26.10.2012)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme