Mainos

Tarvitaanko Suomessa yli kahtakymmentä lentoasemaa? Tätä mieltä ovat suomalaiset

Neljä kymmenestä suomalaisesta on sitä mieltä, ettei nykyisen laajuista lentokenttäverkostoa tarvita.

Asiaa selvitettiin kyselytutkimuksella verkkopaneelissa, jonka teki MTV3:n toimeksiannosta Think If Laboratories Oy.

Kyselyn virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttia suuntaansa.

Lentoasemien ylläpidosta vastaava Finavia rahoittaa tappiollisia maakuntakenttiä Helsinki-Vantaan lentoaseman tuotoilla. Suomalaisista puolet on sitä mieltä, että tämä on järkevä malli taata lentoyhteydet.

Oulun läänissä ja Itä-Suomen läänissä asuvat maakuntakenttämyönteisimmät vastaajat. Kummassakin läänissä vastaajista kuusi kymmenestä haluaa pitää lentoasemaverkoston ylläpidon nykyisellään. Vastaavasti Etelä-Suomen läänissä alle puolet, 44 prosenttia vastaajista, pitäisi verkoston nykyisellään.

Maakuntakentät ovat paikallisesti tärkeitä

Maakunnissa ajatus tappiollisen lentoasemaverkon karsimisesta aiheuttaa kummastusta.

Esimerkiksi Lappeenrannan lentokenttä on yksi maan tappiollisimmista, mutta sillä on vahva merkitys paikkakunnalle. Lappeenrannan apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski sanoo MTV3 Uutisten haastattelussa, että ajatuskin kentän lakkauttamisesta kustannussyistä on likimain mahdoton.

– Matkailuelinkeino tarvitsee toimivan lentokentän ja lisäksi maakunnan elinkeinoelämä tarvitsee suorat reittiyhteydet Eurooppaan.

Kotimaanlentoihin Lappeenrannan kenttää ei enää yksikään lentoyhtiö käytä, nykyisellään kenttää käyttävät Ryanair ja Air Baltic ulkomaanlentoihin.

Etelä-Karjalassa oltaisiin kyllä valmiita pohtimaan laajempaa rahoituspohjaa, jos siihen tulee tarvetta.

Liikenne- ja kuljetustekniikan professori Jorma Mäntynen Tampereen teknillisestä yliopistosta suosittelisi päättäjiä pohtimaan tappiollisille maakuntakentille laajempaa ylläpitäjä- ja rahoituspohjaa, joka mahdollistaisi myös investoinnit. Avainsana on keskittäminen.

– Jos yksittäisellä kentällä ei kerta kaikkiaan kysyntää riitä, niin silloin on parempi, että lähellä olevat alueet yhteistyössä kehittävät yhden vahvan kentän heikon sijasta.

Asiaa kysyttiin myös kyselyssä. Niukka enemmistö vastaajista, 32 prosenttia, pitäisi vastaisuudessakin yllä maakuntakenttiä Helsinki-Vantaan lentoaseman tuotoilla.

31 prosenttia yksityistäisi tai ottaisi mukaan alueelliset toimijat ylläpitoon ja 30 prosenttia lakkauttaisi kannattamattomat lentoasemat. Seitsemän prosenttia vastaajista ei osaa sanoa kantaansa.

(MTV3)

Katso Pauli Poutasen juttu (Seitsemän uutiset 11.2.2013)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot