Mainos
Mainos

Tasa-arvo on tullut parisuhteeseen – mutta onko netti sen kolmas pyörä?

Suomalaisia miehiä pidetään parisuhteessa varsinaisina jurrikoina, jotka ovat mieluummin hiljaa kuin keskustelevat.

Tilanne on kuitenkin muuttunut.

Esimerkiksi kirkon perheneuvonnan asiakkaina on entistä enemmän miehiä. Tasa-arvo näkyy myös siinä, että ensimmäisen yhteydenoton tekee yhä useammin mies. Kirkkohallituksen perheasiain yksikön koulutussihteeri Tero Pulkkinen kertoo, että miehiä yhteydenottajista on jo yli 40 prosenttia.

– Jos aikaisemmin oli sellainen klisee, että naiset pakottavat miehen pariterapiaan avioerolla uhkaamalla, nykyään se ei ole enää niin. Varsinkin alle nelikymppiset alkavat olla jo aika hyviä puhumisessa. He myös lähtevät aika herkästi hakemaan ammattiapua, jos tuntuu siltä, että keskustelu ei kotona onnistu. Lisäksi nykymiehet puhuvat parisuhdeasioista keskenäänkin.

Tero Pulkkinen muistuttaa, että ajan ilmiöt ja yhteiskunnan muutokset heijastuvat parisuhteisiin.

– Kun tulin itse tähän työhön toistakymmentä vuotta sitten, riidat lähtivät liikkeelle normaaleista arjen murheista, kuten kotitöiden jakamisesta ja lasten kasvattamisesta. Nykyään parisuhteessa vieraantuminen saattaa johtua tietokoneista. Voi olla, että vaimo käyttää ison osan vapaa-ajastaan keskustelupalstoilla ja mies vaikkapa pelaa. Siksi yhteistä aikaa on vähän.

Yhdessä on muistettava pitää hauskaa!

Parisuhde on Pulkkisen mukaan ”siitä kummallinen ilmiö”, että jos sen osapuolet eivät käytä päättäväisesti aikaa yhdessä olemiseen ja kaikenlaiseen tekemiseen, he vieraantuvat toisistaan helposti.

Parisuhteen hyvinvoinnin eteen on siis tehtävä töitä. Tärkeintä on Pulkkisen mielestä pitää hauskaa yhdessä.

– Kannattaa koettaa keksiä ensin se, mistä itse pitää, ja miettiä sitten yhdessä, mistä molemmat pitävät. Se voi olla teatterissa käymistä, ulkona syömistä tai yhdessä matkustamista. Lisäksi myös kotona on muistettava tehdä kaikenlaista hauskaa kahdestaan.

Kirkon perheneuvonta syntyi toisen maailmansodan jälkeen. Tällä hetkellä se on kysytyimpiä kirkon työmuotoja. Perheneuvojat kokoontuvat tänään neuvottelupäiville Helsinkiin. He keskustelevat muun muassa tunnekeskeisestä pariterapiasta ja perheneuvontatyön merkityksestä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme