Mainos
Mainos

Tasa-arvokiintiöitä harkitaan koko kirkon hallintoon

Tasa-arvolain kiintiöperiaatetta halutaan soveltaa kirkon koko hallinnossa. Tähän asti se on koskenut vain keskushallintoa. Huomenna Turussa syysistuntonsa aloittava kirkolliskokous käsittelee kirkkohallituksen esitystä, jonka mukaan periaate kirjattaisiin kirkkolakiin. Muutos tulisi voimaan vuoden 2004 alusta.

Kiintiöperiaatteen mukaan toimielimissä on oltava kumpaakin sukupuolta vähintään 40 prosenttia. Jos muutos hyväksytään, se koskee mm. kirkkohallitusta, kirkon sopimusvaltuuskuntaa ja komiteoita sekä seurakuntien johto- ja toimikuntia ja työryhmiä.

Vaaleilla valittavia elimiä kuten kirkkovaltuustoja kiintiöperiaate ei koske. Myös uskonnon harjoittamiseen liittyvä toiminta jää edelleen tasa-arvolain ulkopuolelle.

Lauantaihin jatkuvassa kokouksessa päätetään Helsingin hiippakunnan jaosta. Jos jako kahtia hyväksytään, valitaan myös uuden hiippakunnan keskuspaikka. Kirkkohallitus on esittänyt Lohjaa äänin 9-4. Vähemmistöön jääneet kannattivat Espoota.

Maallikkojen osuus kirkon hallintoelimissä on esillä kahdessa asiassa. Hiippakuntien johtoon esitetään perustettavaksi maallikkoenemmistöistä ja maallikon johtamaa valtuustoa. Kiisteltyyn kysymykseen kirkkoneuvoston puheenjohtajuuden siirtämisestä kirkkoherralta maallikolle etsitään kompromissiratkaisua. Uuden esityksen mukaan kirkkoneuvosto voisi tietyissä asioissa siirtää kokouksen johdon varapuheenjohtajalle, joka on maallikko.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme