Mainos

Tässä mennään metropolialueen kuntaliitoskaavailuissa

Metropolialueen kunnat käynnistelevät kuntarakennelain vaatimia selvityksiä kuntaliitoksista. Selvitysten pitää olla valmiina ensi vuoden jälkipuoliskolla. Metropolialueen 14 kunnasta vain Helsinki ja Vantaa pohtivat vielä, millaisen selvityksen ne tekevät.

Kauniaisten kunnanhallituksen huomisen kokouksen jälkeen pääsee käyntiin neljän kunnan hanke. Siinä ovat mukana Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi ja Vihti. Todennäköisesti tästä nelikosta syntyy uusi vauras kunta. Tosin Vihti saatetaan vielä pullauttaa ulos, jos sen taloustilannetta ei katsota riittävän hyväksi.

Tämän kuun alussa oman selvityksensä aloitti kahdeksan kuntaa: Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo ja Tuusula. Kuntia yhdistää muun muassa se, että ne kuuluvat lähes kaikki samaan sairaanhoitoalueeseen. Harva kuitenkaan uskoo, että koko tämä ryhmä yhdistyisi yhdeksi kunnaksi. Todennäköisempää on, että joukon sisällä syntyy pienempiä liitoksia kuten Järvenpää ja Tuusula. Nehän ovat aiemmin olleetkin samaa kuntaa.

Mitä tekevät Helsinki ja Vantaa?

Helsinki ja Vantaa ovat erittäin kiinnostuneita kuntaliitoksista, mutta muut kunnat eivät halua yhdistyä näihin jättikuntiin esimerkiksi taloudellisista syistä. Helsinki ja Vantaa eivät ole vielä päättäneet, millaisen selvityksen ne tekevät.

MTV:n Uutisten tietojen mukaan maan hallituksessa olisi pohdittu selvitystä Helsingin, Vantaan ja Sipoon yhdistämisestä. Tietoa ei kuitenkaan vahvisteta.

Todennäköisesti vapaaehtoisia kuntaliitoksia syntyy metropolialueella paljon vähemmän kuin mitä hallitus haluaisi. Sekä kokoomus että SDP ovat luvanneet, että niitä ei myöskään pakolla lähdetä tekemään.

Näin ollen tällä alueella hallintoon syntynee uusi porras: metropolihallinto. Sen tehtävänä on pohtia muun muassa alueen asumis- ja liikennekysymyksiä.

Kunnat tyssäsivät työryhmän esityksen

Lopputulos lienee siis kovin toinen kuin mitä valtiovarainministeriön asettama työryhmä maaliskuussa ehdotti. Ryhmän mukaanhan olisi kannattanut selvittää kahden mahtikunnan muodostamista. Ensimmäiseen olisivat kuuluneet: Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi, Sipoo sekä Vihti ja toiseen Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula.

Toinen työryhmän esittämä vaihtoehto piti sisällään neljä mahdollista liitosta: Helsinki - Sipoo, Kerava - Tuusulan eteläosa - Vantaa, Espoo - Kauniainen - Kirkkonummi, Hyvinkää - Järvenpää - Mäntsälä - Nurmijärvi - Pornainen - Tuusulan pohjoisosa.

Tuulta alleen työryhmän selvityksistä otti vain Espoo - Kauniainen - Kirkkonummi. Kolmikko kutsui siis selvityksen tekoon vielä Vihdin.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot