Mainos

Tässä on Suomen matikkalukioiden kärki

Matikkalukioiden terävin kärki löytyy tänä vuonna pääosin pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, ilmenee MTV:n uutisten lukiovertailusta.

Parhaisiin tuloksiin pitkässä matematiikassa ylsivät varsinaissuomalainen Raision lukio sekä kymenlaaksolainen Iitin lukio.

Lukioiden pitkän matematiikan arvosanojen keskiarvo on 5,7, kun koko maan keskiarvo on 4,2. Raision lukio ylsi myös lyhyessä matematiikassa hieman keskivertoa parempaan tulokseen.

- Tulos ei ihmetytä, kun tuntee meidän matematiikanopettajatiimin. He ovat kokeneita ja asialleen omistautuneita. Pidämme hyvää huolta siitä, että oppilaidemme suoritukset tulevat ajallaan ja kurssit menevät läpi, sanoo koulun rehtori Petri Vuorinen.

Kokeista saa siis kahdesta (approbatur) seitsemään pistettä (laudatur). Näistä MTV:n uutiset laski päivälukioiden joukosta lukiokohtaiset keskiarvot.

Raisiossa ja Iitin lukioissa pitkän matematiikan kirjoittaneet oppilaat saivat arvosanaksi keskimäärin eximian. Näiden lisäksi eximian keskiarvoon ylsivät Lahden yhteiskoulun lukio sekä Lucina Hagmanin lukio Kokkolasta.

Sen sijaan keskimäärin magnan arvosanaan pitkässä matematiikassa yltäneitä lukioita on lähes 150.

Pitkän matematiikan kärkilukioista on pitkä matka vertailun häntäpäähän. Vertailussa huonoiten menestyneet lukiot saivat vain hieman yli 2,5 pistettä.

Ainekohtaisissa vertailuissa on otettu huomioon sellaiset lukiot, joissa kyseisen aineen kirjoittajia on vähintään kymmenen.

Pitkän matematiikan huippuihin lukeutuu vain yksi pääkaupunkiseudun suurlukio. Vertailussa seitsemäntenä olevasta Ressun lukiosta peräti 101 ylioppilasta rohkaistui kirjoittamaan pitkän matematiikan.

Tässä pitkän matematiikan kärkilukiot (pisteiden keskiarvot)

Raision lukio 5,7

Iitin lukio 5,7

Lahden yhteiskoulun lukio 5,5

Lucina Hagmanin lukio 5,5

Pirkkalan yhteislukio 5,4

Valkeakosken Tietotien lukio 5,4

Ressun lukio 5,3

Karkkilan lukio 5,2

Rajamäen lukio 5,2

Laihian lukio 5,2

Luostarivuoren lukio 5,2

Lyhyen matematiikan kärkilukio sen sijaan sijaitsee Helsingissä. Töölön yhteiskoulun lukio ylsi täpärästi vertailun kärkeen 28 abiturientilla ja 6,0 keskiarvolla. Helsingin normaalilyseon 23 abiturienttia saivat keskimäärin 5,9 pistettä.

Lyhyen matematiikan kärki on pitkää matematiikkaa tasaisempi. Kymmenen kärjessä olevista lukioista kaikilla on jokaisella keskiarvona eximia.

Sekä pitkän että lyhyen matematiikan kärjen tuntumaan sijoittui Suomesta vain kaksi lukiota: helsinkiläinen Ressun lukio sekä Lahden yhteiskoulun lukio. Molemmat lukiot ovat keskivertoa suurempia.

Myös piskuinen Savitaipaleen lukio sijoittui korkealle sekä pitkän että lyhyen matematiikan vertailuissa. Kuitenkin lukiossa oli pitkän matematiikan kirjoittajia vain kahdeksan, joten sijoitusta ei vertailukelpoisuuden vuoksi huomioitu listassa.

Tässä lyhyen matematiikan kärkilukiot (pisteiden keskiarvot)

Töölön yhteiskoulun lukio 6,0

Helsingin normaalilyseo 5,9

Lahden yhteiskoulun lukio 5,9

Ressun lukio 5,8

Tervolan lukio 5,6

Oulunkylän yhteiskoulu 5,5

Turun Klassikon lukio 5,5

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu 5,5

Salon lukio 5,5

Savitaipaleen lukio 5,5

Joka viides ylioppilas jätti matematiikan kokonaan kirjoittamatta.

Ylioppilastutkinnon arvosanat parhaasta huonoimpaan

laudatur (L), eximia cum laude approbatur (E), magna cum laude approbatur (M), cum laude approbatur C), lubenter approbatur (B), approbatur (A) ja improbatur (I)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot