Mainos

Tässä ovat uudet kuntakriteerit

Hallitus on päässyt sopuun kuntauudistuksen kuntakriteereistä.

Pääkriteereitä on kolme: Palvelu- ja väestöpohjakriteerit, työpaikkaomavaraisuus-, työssäkäynti- ja yhdyskuntarakennekriteerit sekä kuntatalouskriteeri.

Jos yksikin kuntaliitostarvetta osoittava kriteeri täyttyy, pitää kuntien ryhtyä kuntaliitosselvityksiin.

Palvelu- ja väestöpohjakriteerit

Sosiaali- ja terveydenhuollon kannalta kunnan väestöpohjan on oltava vähintään noin 20 000 asukasta.

Perusopetuksen laadukas ja yhdenvertainen järjestäminen edellyttää vähintään noin 50 syntyvää lasta vuosittain.

Työpaikkaomavaraisuus-, työssäkäynti- ja yhdyskuntarakennekriteerit

Työpaikkaomavaraisuus-, työssäkäynti- ja yhdyskuntarakennekriteerit ovat toisilleen vaihtoehtoisia kriteereitä.

Työpaikkaomavaraisuusaste tulee kunnassa olla vähintään 80 prosenttia. Työpaikkaomavaraisuudella tarkoitetaan kunnan työssäkäyvän väestön ja kunnassa olevien työpaikkojen suhdetta.

Työssäkäyntikriteeri eli pendelöintiprosentti on eri riippuen siitä, onko kyseessä suuri kaupunkialue vai muu alue. Jos suurilla kaupunkialueilla eli Tampereen, Turun, Oulun, Lahden, Jyväskylän ja Kuopion seuduilla yli 35 prosenttia kuntalaisista käy töissä keskuskunnassa, pitää ryhtyä kuntaliitosselvityksiin. Muilla alueilla luku on 25 prosenttia.

Yhdyskuntarakennekriteeri kokoaisi yhteen alueen, jolla yhteisen maankäytön, asumisen ja liikenteen päätöksenteon tarve on suurin.

Kunnan talouskriteeri

Talouskriteerin tarkoituksena on varmistaa kunnan taloudellinen kantokyky vastata peruspalveluiden järjestämisestä, rahoituksesta ja tuottamisesta.

Jos kunta lukeutuu niin sanottuun kriisikuntiin, valtiolla on mahdollisuus pakkoliitoksiin. Selvitystä vaaditaan myös kunnilta, joiden talous on kriisiytymässä ja tunnusluvut lähestyvät kriisikunnan raja-arvojen täyttymistä kolmena peräkkäisenä vuotena

Katso Mari Haaviston juttu (Seitsemän uutiset 27.6.2012)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot