Mainos
Mainos

Tästä verestä on nyt pulaa

Suomen Punainen Risti (SPR) tarvitsee päivittäin noin tuhat verenluovuttajaa, jotta tarvittavat verivarastot saadaan kasaan.

Tällä hetkellä pula on niin sanotusta hätäveriryhmästä (O Rh negatiivinen), joka käy kaikille vastaanottajille. Sitä annetaan hätätapauksissa, kun potilaan veriryhmää ei ehditä määrittää etukäteen.

– Se on pieni veriryhmä, joka löytyy vain viidellä prosentilla väestöstä. Sen varastotilanne saattaa heilahdella suuntaan jos toiseen hyvinkin äkkiä, SPR:n verenluovutustoiminnan kehitysjohtaja Juha Soikkeli kertoo.

Hänen mukaansa luovuttajille on lähetetty viime päivinä satoja kutsuja, jotta tätä veriryhmää saataisiin. Luovutettu veri säilyy noin 35 vuorokautta.

– Nyt haemme turvallista varastotasoa viikonlopun yli, Soikkeli selvittää.

Muissa veriryhmissä tilanne on tällä hetkellä kohtuullisen hyvä. Soikkeli muistuttaa kuitenkin, että kaikkien veriryhmien verenluovuttajia tarvitaan joka päivä.

Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–65-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias.

Miehet voivat luovuttaa verta kahden ja naiset kolmen kuukauden välein.

Sopivuuden verenluovuttajaksi voi tarkistaa etukäteen osoitteessa www.sovinkoluovuttajaksi.fi

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot