Mainos
Mainos

Tatu Vanhasen rotukommentit hämmästyttävät Keniassa

Emeritusprofessori Tatu Vanhasen puheet afrikkalaisten älykkyysosamäärästä ovat nousseet päivän puheenaiheeksi Keniassa.

Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä viime vuonna julkaistut emeritusprofessori Tatu Vanhasen mielipiteet ovat päätyneet Helsingin yleisurheilun MM-kisojen yhteydessä kenialaisiin tiedotusvälineisiin.

Englanninkielinen Daily Nation -sanomalehti, jonka lukijamäärä on 3,5 miljoonaa, kirjoitti maanantaina virheellisesti, että kyseessä olisi ollut Suomen pääministerin lausunnot. Lehdessä kerrottiin "pääministerin ivallisista arvioista", joiden mukaan afrikkalaisten tulisi mennä naimisiin suomalaisten kanssa, jotta kansan älykkyysosamäärä nousisi. Asiaa käsiteltiin maanantaina myös Nation-radiokanavan aamu-uutisissa, joilla on 1,5 miljoonaa kuulijaa.

Keskustelu kantautui nopeasti Suomen Kenian-suurlähetystön tietoon lähetystön paikallisten työntekijöiden kautta. Suurlähetystön autonkuljettaja James oli järkyttynyt kuulleessaan uutiset työmatkallaan bussissa.

- Ihmiset ympärilläni olivat todella vihaisia. En uskaltanut kertoa kenellekään, missä olen töissä, James kertoi lähetystössä.

Suomen Kenian-suurlähettiläs Matti Kääriäinen otti välittömästi yhteyttä Daily Nationiin, jotta virhe pääministeristä korjattaisiin. Tiistaina Nation kertoi, että kyseessä oli pääministerin isä Tatu Vanhanen eikä pääministeri Matti Vanhanen.

-Erot älykkyydessä ovat merkittävin tekijä köyhyyden selittämisessä, tiistain Daily Nation lainasi Tatu Vanhasen kuukausiliitteessä ollutta haastattelua.

Suurlähettiläs: Valitettavaa ja noloa

Tänään Vanhasen puheet olivat levinneet jo laajalti, koska radio-ohjelmissa keskusteltiin asiasta. Suurlähettiläs Kääriäinen on todella pahoillaan, että kommentit ovat päätyneet keskusteluun Keniassa.

- Todella valitettava juttu ja erittäin noloa. Ei ole kiva kulkea täällä Suomen suurlähettiläänä, kun Suomessa esitetään tällaisia mielipiteitä, Kääriäinen sanoi Nairobissa.

Erityisesti kenialaisia ärsyttää köyhyyden selittäminen tyhmyydellä.

- Täällä paikan päällä tuollainen väite tuntuu naurettavalta, Kääriäinen huomautti.

Suomen suurlähetystöön oli tullut tänään ainakin yksi puhelinsoitto asiaan liittyen. Muutamat ihmiset olivat myös naureskelleet asiaa Kääriäiselle. Hänen toiveensa oli, että keskustelu unohtuisi nopeasti, jotta se ei leviäisi diplomaattien mukana enää muihin maihin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme