Mainos

Täydennyshakusivuilla vanhaa tietoa opiskelupaikkojen määrästä

Viime viikolla alkaneen toisen asteen koulutuksen täydennyshaun tiedoissa on ristiriitoja. Opetushallituksen Koulutusnetissä olevassa vapaiden paikkojen listassa on suuri määrä paikkoja, joista kaikkia ei oikeasti ole mahdollista täyttää.

Opetusneuvos Erkki Hietakari Opetushallituksesta sanoo, ettei tiedä todellisten vapaana olevien paikkojen määrää. Hietakarin mukaan koulut ovat itse vastuussa listalla ilmoitetuista paikoista.

- Koulutuksen järjestäjät ovat itse saaneet ilmoittaa kevään yhteishaussa täyttämättä jääneiden paikkojen määrän täydennyshakuun. Mielestäni haussa on siis niin paljon paikkoja kuin listassa ilmoitetaan.

Aloituspaikkojen määrästä päätetty vuosia sitten

Osa kouluista on ilmoittanut kunnan heille myöntämän aloituspaikkamäärän vähennettynä kevään haussa kouluun valittujen määrällä.

Kuntien myöntämä paikkamäärä voi olla vuosia vanha luku, jota ei ole korjattu ja johon ei enää ole resursseja. Eniten vapaita paikkoja on listan mukaan pienten kuntien lukioissa, joihin ikäluokkien pienentyminen ja ammattikoulutuksen suosion kasvu on vaikuttanut voimakkaasti.

Kahdeksassa lukiossa on listan mukaan yli 50 täydennyshakupaikkaa.

Pudasjärven lukioon mahtuisi listan mukaan vielä 67 uutta oppilasta. Rehtori Lucina Väärälä kertoo, että täydennyshaussa voitaisiin ottaa kuitenkin vain noin 30 oppilasta lisää.

- Kaupungin koulutuslautakunnassa pitäisi tehdä uusi päätös aloituspaikkamäärästä. Meidän lukumme on peruja vanhasta sisäänottomäärästä. Tämä uusi sähköinen hakujärjestelmä on tuonut esille näitä vanhoja lukuja, jotka eivät enää vastaa todellisuutta.

Sama tilanne toistuu myös Kemin lyseon lukiossa, jonka kohdalle täydennyshakulistalle on merkitty 70 vapaata paikkaa. Tilaa olisi noin 30:lle täydennyshaun kautta tulevalle.

- Aloituspaikkamäärän on annettu olla entisellään, vaikka ikäluokat ovat pienentyneet radikaalisti ja ammattikoulutuksen ja lukiokoulutuksen suosio on kääntynyt päälaelleen. Lukua pitää tarkistaa, myöntää rehtori Margit Kettunen.

Myös ammattikoulujen luvuissa epäselvyyksiä

Myös ammattikoulupaikoissa näyttäisi listan mukaan olevan ilmaa. Helsingin sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksen HESOTEn ylioppilaspohjaiselle perustutkintolinjalle on listan mukaan 117 vapaata paikkaa. Apulaisrehtori Taina Sahlste'n-Matilaisen mukaan luku on valtava.

- Näyttäisi siltä kuin meillä ei olisi täytetty yhtään paikkaa keväällä. Tässä täytyy olla näppäilyvirhe. Ainakin puolet paikoista on liikaa.

Sahlste'n-Matilaisen mukaan heillä on paikkoja auki syksyllä neljälle ylioppilaspohjaiselle linjalle. Kokonaisuudessaan he voivat ottaa reilut 100 ylioppilasta. Kevään haussa paikkoja on täytetty noin 50.

- Täydennyshaussa ei tosiaankaan voida ottaa näin paljon sisään.

HESOTEssa on usein saatu keväällä täyttämättä jääneet ylioppilaspohjaiset paikat täytettyä täydennyshaussa, kun ylioppilaat eivät ole päässeet ensisijaisesti hakemaansa korkeakouluun. Keskeyttämisprosentti on kuitenkin suuri.

- Ylioppilaspohjaisilla linjoilla on se erityinen piirre, että moni keskeyttää vuoden jälkeen, kun saa opiskelupaikan ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta, kertoo Sahlste'n-Matilainen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot