Mainos

Teattereilla 3,6 miljoonaa katsojaa viime vuonna

Teatteri, tanssi ja ooppera keräsivät yli 3,6 miljoonaa katsojaa viime vuonna. Esityksiä oli yli 18000. Katsojien määrä laski aavistuksen edellisvuodesta.

Katsojaluvut kasvoivat suurissa ja keskisuurissa teattereissa 3,7 prosenttia. Sen sijaan ryhmien ja pienteattereiden yleisö pieneni noin kahdeksan prosenttia. Tiedot ilmenevät Teatterin tiedotuskeskuksen vuoden 2001 teatteritilastosta. Luvut sisältävät myös kutsuvierasliput ja vierailijaesitykset. Myös rahoituslain piirissä olevien tanssiteattereiden katsojaluvut laskivat pari prosenttia.

Tanssin tiedotuskeskuksen keräämien katsojatilastojen mukaan tanssilla oli viime vuonna 431700 katsojaa. Rahoituslain ulkopuolisten teattereiden katsojamäärä putosi kolmisen prosenttia. Ykköstilalla kävijämäärissä paistatteli Helsingin kaupunginteatteri, jossa kokonaiskatsojamäärä oli 291400. Se oli yli 41000 katsojaa enemmän kuin vuonna 2000.

Myös Suomen kansallisoopperan kokonaiskatsojamäärä oli selvästi muita teattereita suurempi, 276200. Julkiset avustukset pääsylippua kohti olivat puheteattereissa 30,60 euroa, tanssiteattereissa 8,25 euroa ja oopperassa 114,85 euroa.

Valtava ero tasaantuu, kun julkisia avustuksia tarkastellaan henkilötyövuotta kohti: puheteattereissa julkiset avustukset henkilötyövuotta kohti olivat noin 26 euroa, tanssiteattereissa noin 15 euroa ja oopperassa noin 36 euroa.

Tilastotiedot kattavat kaikki 58 valtionlainsäädännön piiriin kuuluvaa teatteria sekä Kansallisteatterin ja Kansallisoopperan. Näiden lisäksi mukana on 43 rahoituslain ulkopuolista teatteria, 20 kesäteatteria ja kahdeksan alueoopperaa.

TTT ja Kom kasvattivat

Puheteattereilla oli viime vuonna yli kolme miljoonaa katsojaa. Näistä kesäteatterit keräsivät 348200 ja rahoituslain ulkopuoliset ryhmät 445600 katsojaa. Helsingin kaupunginteatterin jälkeen katsojamääriään lisäsivät eniten Tampereen työväen teatteri 16424 katsojallaan, Kom-teatteri 12479 katsojallaan ja Jyväskylän kaupunginteatteri 12470 katsojallaan.

Prosentuaalisesti eniten katsojalukujaan kohensi helsinkiläinen Q-teatteri. Lisäys oli 81 prosenttia. Kom-teatterin kävijämäärä nousi 43 prosenttia ja Espoon kaupunginteatterin 38.

Tanssiteattereista turkulaisen Tanssiteatteri Erin kävijämäärä kohosi 35 prosenttia. Oman talon täyttöaste oli korkein Nukketeatteri Sampolla, täydet sata prosenttia. Keskimäärin teatterit saivat kaupaksi 72 prosenttia myynnissä olleista lipuistaan.

Rahoituslain ulkopuolisista ryhmistä eniten katsojia kävi musiikkiteatteri UIT:ssa (70471), Teatteri Satakielessä (55323) ja Tampereen komediateatterissa (51727). Teattereissa oli kaikkiaan 13460 esitystä viime vuonna. Niistä kiertue-esityksiä oli 2231. Esitysten määrä laski 4,6 prosenttia edellisvuodesta.

Kunnat tukevat

Kunnat tukevat edelleen enemmän teattereita kuin valtio. Suurten ja keskisuurten teattereiden tulonmuodostuksessa valtion osuus oli viime vuonna 30 prosenttia, kuntien 44 ja teatterin omien tulojen 26 prosenttia. Ryhmissä ja pienteattereissa valtion osuus oli 27 prosenttia, kuntien 29 ja omien tulojen 44 prosenttia.

Enemmän valtion kuin kunnan tukea nauttivat kuitenkin Kansallisooppera, Kansallisteatteri, Svenska teatern, Tampereen työväen teatteri, Åbo svenska teater, Unga teater ja Komediateatteri Arena. Tanssiteattereiden tulonmuodostuksessa valtionosuus oli 46 prosenttia, kunnan tuki 20 prosenttia ja omien tulojen 33 prosenttia.

Rahoituslain ulkopuolisista 43 ryhmästä 23 sai valtion toiminta-avustusta viime vuonna. Näillä teattereilla valtionavustuksen osuus kokonaistuloista oli 14 prosenttia, kuntien kymmenen prosenttia ja omien tulojen huikeat 76 prosenttia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot