Mainos
Mainos

Teatteriohjaaja-näyttelijä Paavo Liski kuollut

Liski tunnettiin teatterin monitoimimiehenä, joka työskenteli uransa varrella sekä näyttelijänä että ohjaajana. Suuri yleisö muistaa Liskin ehkä parhaiten Rauni Mollbergin Tuntemattoman sotilaan Rokan roolista.

Professori, teatteriohjaaja Paavo Liski on kuollut. Hän kuoli eilen aamulla Helsingissä sairastettuaan lyhyen aikaa. Liski oli 66-vuotias. Hän oli syntynyt 4. heinäkuuta 1939 Vuokselassa, Karjalassa.

Paavo Liski tunnettiin teatterin monitoimimiehenä. Hän työskenteli uransa varrella näyttelijänä ja ohjaajana muun muassa Turun kaupunginteatterissa ja Kuopion yhteisteatterissa sekä johtajana Oulun ja Helsingin kaupunginteattereissa. Vuodesta 1982 hän työskenteli vapaana ohjaajana ja näyttelijänä.

Liski ohjasi näyttämölle muiden muassa Seitsemän veljestä ja Nummisuutarit, Tuntemattoman sotilaan, Kalevalan ja Kantelettaren ja Evakko-oopperan. Samoin hän ohjasi oopperoita kuten Aulis Sallisen Ratsumiehen, Einojuhani Rautavaaran Auringon talon ja Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset.

Lisäksi hänet muistetaan näyttelijänä televisiosta ja elokuvista kuten Rauni Mollbergin Tuntemattomasta sotilaasta, jossa hän esitti Antti Rokkaa. Mollbergin ja Liskin pitkäaikainen suunnitelma oli tehdä Jääkärin morsian -elokuva yhdessä.

Liskin viimeiseksi rooliksi jäi televisiosarja Salattujen elämien Yrjö Merilä. Hän oli sarjan kuvauksissa mukana vielä pari viikkoa sitten. Liski esiintyi myös Helppo-Heikin roolissa Timo Koivusalon elokuvassa Kaksipäisen kotkan varjossa.

Kesä- ja harrastajateatterit olivat Paavo Liskin sydäntä lähellä. Hän ohjasi viitisenkymmentä kesäteatteriesitystä, muun muassa Nurmijärven Kivi-juhlilla Aleksis Kiven näytelmiä vuodesta 1978.

Paavo Liski sai filosofian maisterin paperit 1965. Teatteri vei hänet lopullisesti mukanaan, kun hän työskenteli Turun kaupunginteatterin näyttelijädramaturgina 1960-luvun alussa. Liski kouluttautui teatterialalle Tampereen yliopiston draamastudion kursseilla 1965-77.

Paavo Liski sai professorin arvonimen 1991. Hän sai elämänsä aikana lukuisia palkintoja ja tunnustuksia kuten Jussi-patsaan ja Valtion 15-vuotisen taiteilija-apurahan vuonna 1986.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme