Mainos
Mainos

Tee yllättävä hyvä teko ja ole trendikäs!

Yhdysvalloissa vietetään tänään jo perinteeksi muodostunutta Sattumanvaraisten hyvien tekojen päivää.

Pienen joukon ideasta alkunsa saanut päivä on saanut kannattajia myös Amerikan ulkopuolella. Päivä on suosittu nykyään myös muun muassa Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. USA:ssa trendejä ennustava ja kartoittava Trendwatching.com on listannut päivän jopa yhdeksi tämän vuoden tärkeimmistä trendeistä.

Nyt ilmiö halutaan tehdä tunnetuksi Suomessakin.

Idean takana on Uusi Musta -blogin toimittaja Terhi Upola. Hänen ensimmäinen yllätysiskunsa kohdistui oman työpaikan vessaan.

– Tein pahvista pienen sydämen ja kirjoitin siihen, että olet todella kaunis. Panin sen naisten vessan peiliin, ja sillä oli ihan mieletön vaikutus. Kaikki naiset olivat koko päivän ihan innoissaan. Samanlaisen sydämen voi jättää vaikka ravintolan vessaan.

Voiko kauppajonossa tehdä hyvää?

Yllätyksellisen hyvän tekeminen voi olla täysin pyyteetöntä, ja ainakin aluksi hyviä tekoja voi tehdä nimettömänäkin. Sen jälkeen voi tosin rohkaistua myös näkyvämpään ilon tuottamiseen toisille.

– Voi vaikka uskaltautua kauppajonossa päästämään joku edelle. Kollegani päästi kaupassa kerran vanhan rouvan ohi, ja siitä kehittyi heidän välilleen pitkä ja molempia ilahduttava ja piristävä keskustelu.

”Mitä se tästä hyötyy?”

Liika positiivisuus on monen suomalaisen mielestä kiusaannuttavaa ja epäilyttävää. Toimittaja Terhi Upola uskoo kuitenkin, että myös Suomessa aika on kypsä tällaiselle toiminnalle.

– Viime vuosina on ollut ilmassa uudenlaisia kaupunkikulttuurin merkkejä. Ne liittyvät ehkä muun muassa kulttuurimme kansainvälistymiseen ja yhteiskunnan vaurastumiseen. Jotkut ilahduttavat toisia muun muassa tekemällä neulegraffiteja ja levittämällä niitä ympäristöön. He pyrkivät sitä kautta tekemään meidän kulttuuristamme vähemmän synkkää.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme