Mainos
Mainos

Tehohoitopotilaiden henkinen jälkihoito riittämätöntä

Tehohoidossa olleiden potilaiden henkistä jälkihoitoa tulisi parantaa Suomessa. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan osa potilaista voi henkisesti huonosti vielä puoli vuotta tehohoidon jälkeen.

– Potilaiden psyykkinen elämänlaatu oli tehohoidon jälkeen selvästi matalampi kuin samanikäisellä terveellä henkilöllä. Potilaiden psyykkinen toipuminen on hitaampaa kuin fyysinen, kertoo tutkija Merja Meriläinen Oulun yliopistosta.

Meriläisen mukaan tehohoidossa potilaiden yhtenäiset lepoajat ovat lyhyitä ja heidän unensa häiriintyy melun ja hoitotoimenpiteiden vuoksi. Hoitoa leimaavat myös useat, lyhyet kontaktit eri henkilöiden kanssa.

Potilaiden kokemukset tehohoidon aikana sekoittuvat painajaisiin ja harhoihin. Muistikuvat hoidon ajalta ovat usein ahdistavia ja pelottavia.

Meriläinen toivoo sairaaloihin lisää tehohoidon jälkiseurantapoliklinikoita, joissa potilaat ja omaiset voivat rauhassa puida kriittistä sairautta, annettua tehohoitoa ja toipumista.

Ensimmäinen jälkiseurantapoliklinikka avattiin Oulun yliopistollisessa sairaalassa vuonna 2004. Klinikoita on muutamissa sairaaloissa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme