Mainos
Mainos

Tehosuojelu on auttanut saimaannorppaa

Saimaannorppien määrä on arvioiden mukaan kasvanut edellisvuodesta jopa 20 yksilöllä. Tehostuneen suojelun toivotaankin tuottavan nyt tulosta.

Metsähallituksen tuoreen asiantuntija-arvion mukaan saimaannorpan kannan koko on noin 290 yksilöä. Norppakanta on kasvanut eniten Savonlinnan ympärysvesillä.

– Muilla talvehtimisalueilla kannan muutokset ovat hyvin pieniä ja valitettavan usein jopa negatiivisia. Vaikka pieni ja hajanainen norppakanta on edelleen äärimmäisen uhanalainen, kannan kasvu lähes 20 norpalla viittaa suojelutoimien olevan oikean suuntaisia”, toteaa ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksesta.

Metsähallitus kertoo, että tehokkain tapa suojella saimaannorppakantaa on vähentää norppien kuolemista kalaverkkoihin. Viime vuosien kalastusrajoitusten tulokset näkyvät vasta muutaman vuoden kuluttua.

– Kalastusrajoitukset ovat voimassa norpan tärkeimmillä elinalueilla erityisesti huhti-kesäkuussa, jolloin norpan poikaset laajentavat elinpiiriään”, kertoo suojelubiologi Tuomo Kokkonen Metsähallituksesta.

Ilmaston muutoksesta johtuva pesimäolosuhteiden heikkeneminen on tulevaisuuden uhka. Esimerkiksi 2000-luvun puolivälissä havaittiin lämpimien talvien yhdessä kalanpyydyskuolleisuuden kanssa johtavan saimaannorppakannan vähenemiseen.

Saimaannorpean suojelun tavoitteena on saada norppakanta kasvamaan 3-4 prosenttia vuodessa seuraavan 5 vuoden aikana. Ehdotus on valmistunut tänä vuonna Ympäristöministeriössä. Norppakannan arviointi perustuu niin sanottuun talvikanta-arvioon,.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme