Mainos
Mainos

Tehy: Hoitajatuonti ei ratkaise työntekijäpulaa

Tehyn puheenjohtajan Jaana Laitinen-Pesolan mukaan hoitajatuonnilla ei ratkota terveydenhoidon työntekijäpulaa. Hänen mielestään työnantajan olisi luotava pitkän aikavälin henkilöstöpolitiikka, jolla ala pidettäisiin houkuttelevana sekä kantaväestölle että maahanmuuttajille.

Tehyn lääkkeet olisivat palkkaus ja palvelussuhteen muut ehdot.

- Tehy ei missään nimessä vastusta työperäistä maahanmuuttoa, mutta työperäinen maahanmuutto ei ole ratkaisu kaikkiin ongelmiin. Tällä hetkellä tuntuu, että työnantaja yrittää mennä sieltä, mistä aita on matalin ja tuoda kymmenen hoitajaa sieltä ja kymmenen tuolta, Laitinen-Pesola sanoi järjestön tilaisuudessa Helsingissä.

Liitto myös painottaa, että maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä on kohdeltava oikeudenmukaisesti.

- Tänne ei saa syntyä kaksia työmarkkinoita. Myös maahanmuuttajien kohdalla on noudatettava samoja työ- ja palvelussuhteen ehtoja kuin suomalaisiinkin. Heidän täytyy myös täyttää koulutus- ja kielitaitovaatimukset.

Tehyä arveluttaa, oppiiko tulija kahden kuukauden kielikoulutuksessa riittävästi, jotta potilasturvallisuus ei kielitaidon vuoksi vaarannu.

Muuttajahoivaaja harvinaisuus

Tehyn kansainvälisten asioiden päällikkö Sari Koivuniemi kertoi, ettei rasismi ole hoitoalalla suurempi ongelma kuin muuallakaan. Työyhteisöjä pitäisi järjestön mielestä kuitenkin valmentaa monikulttuurisuuteen.

Koivuniemi lisäisi myös Suomessa asuvien maahanmuuttajataustaisten ihmisten koulutusta hoitoalalle. Ulkomaalaistaustaiset hoitajat ja lääkärit ovat Suomessa harvinaisia.

- Me haluamme nostaa esille rekrytoinnin eettisyyden. Niillä henkilöillä, jotka tänne Suomeen rekrytoidaan, heillä täytyy olla tarkka tietämys siitä, mihin he tulevat ja mitä he tulevat tekemään ja millaisilla palvelussuhteen ehdoilla. Tässä ikävä kyllä ei aina ole onnistuttu, Laitinen-Pesola murehti.

Ongelmia on Tehyn mukaan ollut ainakin puolalaisten hoitajien työehdoissa.

Ulkomaalaistaustaisten hoitajien järjestäytymisasteeksi Tehy arvioi 30 prosenttia, kun kantaväestössä osuus on reilut 90 prosenttia.

Moni maahanmuuttaja suhtautuu varauksellisesti ay-liikkeeseen. Filippiineillä työnantaja ei Tehyn mukaan katso hyvällä liittoon kuuluvaa. Sieltä sairaanhoitajia tuodaan syksyllä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) palvelukseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme