Mainos
Mainos

Tehy: Maahanmuuttajien vaikea saada hoitoalan töitä

Hoitoala ei vieläkään ole avannut oviaan maahanmuttajille. Terveys- ja sosiaalialan etujärjestö Tehyn kyselyn mukaan maahanmuuttajien on vaikea työllistyä hoitoalalle. Suurimpana ongelmana ovat kieliongelmat ja maahanmuuttajien kokema syrjintä.

Suomessa ei ole riittävästi paneuduttu maahanmuuttajien työllistymiseen eikä hoitoalan monikulttuuristumiseen, toteaa Tehyn selvitys. Maahanmuuttajien on vaikea saada hoitoalan työtä, ja heistä vain noin 2 prosenttia työskentelee sosiaali- ja terveysalalla.

Työnantajien mukaan erityisesti kieliongelmat vaikeuttavat maahanmuuttajien työllistymistä. Riittämätön kielenhallinta koetaan uhaksi potilasturvallisuudelle. Kaksikielisissä kunnissa maahanmuuttajien on vakinaisen viran saamiseksi osattava suomen lisäksi myös ruotsia.

Toisaalta kyselyyn vastanneista 76 prosenttia käyttää työssään omaa äidinkieltään, mutta vain kuusi prosenttia saa siitä palkkaa. Selvityksessä painotetaan, että maahanmuuttajilla ei ole riittävästi tietoa oikeuksistaan ja työsuhteen ehdoista.

Maahanmuuttajilla on ongelmia myös tutkinnon hyväksymisessä, ja suuri osa onkin täydentänyt tutkintoaan Suomessa. Joka toinen hoitoalalla työskentelevä maahanmuuttaja on kokenut syrjintää ja ennakkoluuloja työpaikallaan. Kysely tehtiin Tehyn 329 ammattiosastolle sekä 101 Tehyn maahanmuuttaja-jäsenelle tänä syksynä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot