Mainos
Mainos

Tehy: Paikallinen sopiminen voi lisätä palkkaeroja

Ammattijärjestön mukaan uudet palkkajärjestelmät saattavat olla jo perusteiltaan syrjiviä, tai niitä käytetään syrjivästi.

Kunta-alalla työskentelevien miesten ansiot ovat vuoden 2004 ennakkotietojen mukaan nousseet enemmän kuin naisten palkat, kertoo koulutetun hoitohenkilöstön ammattijärjestö Tehy.

Järjestö katsoo, että paikallinen sopiminen voi lisätä miesten ja naisten palkkaeroja.

- Uudet palkkausjärjestelmät ja niiden tuottavuuteen perustuvat elementit saattavat olla jo perusteiltaan syrjiviä, tai niitä käytetään syrjivästi. Järjestelmiä olisi kehitettävä ottaen huomioon naisvaltaisten palvelualojen erityisluonne ja muun muassa tuottavuuden mittaamisen vaikeus, sanoi Tehyn edunvalvontayksikön johtaja Marjut Sassi järjestön liittokokouksessa Helsingissä tänään.

- Naisvaltaisilla aloilla on myös paljon määräaikaisia, joihin paikalliset palkankorotukset eivät kohdistu. Lisäksi rekrytointivaiheessa miehille maksetaan naisvaltaisilla aloilla korkeampaa palkkaa ja naisille miesvaltaisilla aloilla alempaa palkkaa.

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola kertoo, että paikallinen sopiminen on lisääntynyt merkittävästi etenkin kunta-alalla.

- Paikalliseen sopimisen on oltava tasavertaista sopimista eikä työnantajan yksipuolista sanelua, jota valitettavasti vielä esiintyy.

Tehy seuraa tarkoin paikallisen sopimisen tuloksia. Esimerkiksi kunta-alan palkkaohjelman paikalliset erät eivät näytäkään nostavan kuntasektorin suhteellista palkkatasoa kestävällä tavalla, Laitinen-Pesola lisää.

Tehy vaatii pätkätöiden vähentämistä

Tehyn jäsenistä noin neljäsosa työskentelee määräaikaisissa työsuhteissa. Alle 30-vuotiaista tehyläisistä pätkätöissä on peräti 75 prosenttia. Ongelmana on myös hoitajapula: Tehyn tätä kesää koskevan selvityksen mukaan sijaisten saaminen on vaikeutunut entisestään.

Tehy vaatii, että niukkenevassa työvoimatilanteessa on korkea aika vakinaistaa erityisesti lyhytaikaisia sijaisia. Vakinaisiin palvelussuhteisiin väkeä vielä löytyy.

Pätkätöihin puuttui myös liittokokouksessa puhunut tasavallan presidentti Tarja Halonen.

- Perusteettomien määräaikaistöiden käyttö on voitava estää. Turvalliset ja toimeentulon takaavat työsuhteet on nähtävä kilpailukykytekijänä eikä sen esteenä, Halonen painotti.

- Voi jopa esittää kysymyksen: Kuinka työntekijän voidaan odottaa sitoutuvan työhönsä ja työnantajaansa, ponnistelevan oman työnsä ja osaamisensa kehittämiseksi ja panostavan yrityksen menestyksen eteen, jos työnantaja puolestaan ei ole valmis sitoutumaan työntekijäänsä?

Tehy on Suomen suurin terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö. Jäseniä sillä on 124 000. Liittokokous valitsee liiton johdon tiistaina, jolloin Laitinen-Pesola saa valtakirjan kolmannelle puheenjohtajakaudelleen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme