Mainos
Mainos

Tehyn lakkoneuvottelut Ahvenanmaalla päättyivät tuloksettomina

Tehyn Ahvenanmaan lakon lopettamishaaveet kariutuivat päivällä neuvotteluissa. Tehy oli varannut neuvotteluaikaa huomiseen asti, ja lakko oli tarkoitus saada loppumaan tällä viikolla.

Tehyn lakko Ahvenanmaalla jatkuu yhdeksättä viikkoa. Lakossa on nelisen sataa hoitajaa.

Työkiistan osapuolet neuvottelevat seuraavan kerran ensi viikon maanantaina. Tällä viikolla oli tarkoitus keskustella palkankorotuksista. Työnantaja Ahvenanmaan maakuntahallitus perui eilen viime viikolla antamansa myönnytyksen, joka koski Tehyn virkaehtosopimuksen neuvotteluoikeutta Ahvenanmaalla. Työnantajan perääntyminen jumiutti palkkakeskustelun.

Tehy vaatii 150 euron korotusta Ahvenanmaan palkkoihin vedoten siihen, että saarella on manteretta kalliimmat elinkustannukset. Ahvenanmaalle on vaikea saada hoitajia töihin, koska Ruotsi parempine palkkoineen on houkuttelevan lähellä. Maakuntahallitus tarjoaa hoitajille 10 euron korotusta nykyisiin palkkoihin.

Osapuolten näkemykset ovat sen verran kaukana toisistaan, ettei piirisovittelija tänään katsonut mahdolliseksi tehdä sovintoesitystä.

-Työnantajalle ei nähtävästi ole mennyt perille sairaanhoitopiirin viesti, että tilanne on erittäin hankala, Tehyn lakimies Marja Lounasmaa sanoi uutistoimisto STT:lle.

Potilaita on jo jouduttu siirtämään Ahvenanmaalta mantereelle ja Ruotsiin hoitoon. Osa hoitohenkilökunnastakin pohtii siirtymistä työhön Ruotsiin tai Norjaan.

Tehy antoi eilen periksi alkuperäisistä yöhoitolisää ja varallaolokorvausta koskevista vaatimuksistaan. Ahvenanmaa-lisän sisällyttämisestä peruspalkkaan luovuttiin myös. Näiden periksiantojen jälkeen Tehy ei aio hevillä tinkiä 150 euron korotusvaatimuksestaan.

Lakon laajeneminen mahdollista


Tehyn lakossa ei enää vaikuta olevan kyse vain paikallisesta asiasta, vaan hoitajat näkevät tilanteessa laajemmankin ilmiön.

-10 euron korotusehdotus ei osoita pienintäkään kunnioitusta terveydenhuoltoalaa kohtaan. Kuvitellaan, että tälle porukalle se on suuri raha. Tehyläisiä raivostuttaa, että alan arvostuksen puute tulee todistetuksi tällä tavalla. Lakkoilijoiden rivit vain tiivistyvät, Lounasmaa sanoi.

Lounasmaan mukaan mantereella aletaan harkita tukilakkoja, kun lomakausi elokuussa päättyy ja Tehyn toimisto on taas voimissaan.

-Itse aion esittää Tehyn hallituksessa, että tukilakot kohdistuisivat sellaisiin alueisiin, joilla on vaikutusta Ahvenanmaahan. Tukilakkopisteet olisivat silloin Helsingissä ja Turussa, Lounasmaa sanoi.

Tehy on kesän mittaan aiemminkin arvostellut maakuntahallitusta neuvotteluhaluttomuudesta.

-Mistä tiedämme, mistä maanantaina keskustellaan, kun tähänkin asti lupaukset on peruttu myöhemmin? Lounasmaa kysyi.

Tehy on STTK-lainen terveydenhuoltoalan ammattijärjestö, jonka ammattiosastoihin kuuluu noin 93 000 jäsentä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme