Mainos
Mainos

Teija Tiilikainen: Diplomatian huipulle olisi mukava päästä

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan turvallisuusneuvoston jäsenyydellä olisi merkitystä Suomelle.

– Suomi on pieni maa ja kokee, että sillä on paljon annettavaa. Meillä on vahva rauhanturvaperinne. Olisihan sinne diplomatian huipulle mukava päästä, Tiilikainen sanoi MTV3:n Seitsemän uutisissa.

Suomen rooli turvallisuusneuvostossa määräytyisi Tiilikaisen mukaan pitkälti sen mukaan, miten tilanteet maailmalla kehittyvät seuraavan kaksivuotiskauden aikana.

– Minkälaisiin tilanteisiin Suomi siellä joutuisi? Olisiko Suomen roolille konsensuksen rakentajana edellytyksiä?

Nyt turvallisuusneuvostossa on päällimmäisenä Syyrian tilanne.

– Kansainvälinen yhteisö on ollut siinä aika voimaton. Tässä on näkynyt pysyvien jäsenmaiden erimielisyys, Tiilikainen sanoi.

Seuraavan kaksivuotiskauden haasteiksi hän listasi Afrikasta Malin ja Sudanin sekä Lähi-idästä Iranin suhteet Israeliin.

Tiilikainen pitää turvallisuusneuvoston asemaa edelleen tärkeänä.

– Turvallisuusneuvosto on edelleen vanhassa roolissaan. Se päättää sotilaallisista väliintuloista. Tänä päivänä näemme turvallisuusneuvoston tehokkuudessa samanlaisia ongelmia kuin kylmän sodan aikana.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme