Mainos
Mainos

Teini-ikäisten masennus lisää nuorten päihdeongelmia

Teini-iässä todettu masennus ennustaa nuorten päihteiden käyttöä. Teinimasennusta seuraa usein nuorilla päivittäinen tupakointi, alkoholinkäyttö, humalajuominen sekä nuuskan ja huumeiden käyttö.

Addiction-tiedelehdessä julkaistun suomalais-amerikkalaisen tutkimuksen mukaan masennuksen ja päihteidenkäytön yhteys on todettavissa riippumatta nuoren perhetaustasta, lapsuuden aikaisista kokemuksista tai esimerkiksi perheen toimeentulosta.

Tutkijoiden mukaan muut tekijät kuten nuoren persoonallisuus ja kouluympäristöön sekä toverisuhteisiin liittyvät asiat saattavatkin olla merkityksellisiä masentuneen nuoren päihteidenkäytön kehittymisessä.

Vanhempien usein vaikea ymmärtää tilanteen vakavuutta

Masennus on voinut alkaa niinkin varhain kuin 9-10 vuoden iässä. Tuoreesta tutkimuksesta ilmenee, että alle 14-vuotiaan nuoren masennus lisää riskiä käyttää myöhemmin päihteitä.

Helsingin yliopiston tutkijan Elina Sihvolan mukaan teini-ikäisten masennusta on usein vaikea huomata, sillä vanhempien saattaa olla hankalaa erottaa masennusoireita normaalista murrosikään liittyvästä oireilusta.

Nuorten varhaista masennusta on tutkittu kaksostutkimuksella. Tutkimuksen mukaan toinen kaksonen voi masentua, vaikka toimen ei masennu. Tutkimus osoitti selvästi, että masentunut sisarus myös ajautui päihteiden käyttöön.

Tutkija toivoo lisää valistusta

Tutkimus arvioi pääasiassa masennuksen vaikutusta alkoholinkäytön lisääntymiseen, mutta se selvitti myös muiden mielenterveyden häiriöiden vaikutusta. Häiriöiksi katsottiin käytöshäiriöt, tietynlainen uhmakkuus ja ahdistuneisuus. Mutta näistä huolimatta tutkimus todisti selvän yhteyden masennuksen ja myöhemmän päihteiden käytön välillä.

Tutkija Elina Sihvola sanookin, että varhaiset mielenterveydelliset ongelmat tulee huomioida myös päihteiden ennaltaehkäisyssä.

Sihvolan mielestä suurin osa masentuneista nuorista voitaisiin tavoittaa kouluterveydenhuollossa. Lisäksi nuorille pitäisi tarjota sekä päihdetietoutta että aiempaa enemmän tietoa psyykkisten häiriöiden yhteydestä päihdekäyttäytymiseen.

Tutkimusta varten haastateltiin 1800:aa 14-vuotiasta nuorta. Päihteidenkäyttö kartoitettiin uudelleen 17-vuotiaana.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme