Mainos
Mainos

Tekijä paljastaa: MTV:n ensimmäinen uutislähetys oli hiuskarvan varassa

MTV sai omat uutisensa alkukeväästä 1981 - mutta vasta paperilla. Ennen ensimmäistä lähetystä sitä oli vielä paljon tehtävää, muun muassa varsinaisen uutis- ja ajankohtaistoimituksen perustaminen.

Toimitusta oli kaavailtu jo loppuvuonna 1980, vaikka uutisten saamisesta ei vielä varmuutta ollutkaan. Uutistoimituksen rekrytointi tapahtui lopullisesti kuitenkin vasta toukokuussa 1981, jolloin valittiin uutispäälliköt, ohjaajat sekä valtaosa toimittajista.

Ensimmäistä lähetystä oli kaavailtu elokuun puoliväliin, mutta aloitusta jouduttiin aikataulusyistä lykkäämään parilla viikolla.

Kuumia harjoituksia pienellä porukalla

Nykyään järjestelmäpäällikkönä MTV3:ssa työskentelevä Jukka Vehkaoja saapui taloon noin kuukautta ennen h-hetkeä ohjaajaksi.

– Eräs kaverini soitti, että jos sulla ei ole muuta tekemistä, niin tule tänne tekemään uutisia. Minulla oli jo monen vuoden kokemus alalta, mutta kyllä ensimmäisen lähetyksen tekeminen jännittävää oli, Vehkaoja kertoo.

– Yhtenä tiiminä tehtiin paljon töitä - meitä oli loppujen lopuksi aika pieni porukka hommissa. Pari viikkoa ennen ensimmäistä lähetystä aloimme harjoitella lähetyksen tekemistä käytännössä, viikkoa ennen teimme niin sanottuja kuumia lähetyksiä eli olimme päivittäisrytmissä kiinni ja teimme päivän uutislähetyksen samaan aikaan kuin lähetys olisi muutenkin tullut - se ei vaan mennyt mihinkään vaan oli hyvää harjoitusta.

Tekniikka oli melkoisen erilaista kuin tänä päivänä. Kuvat ja grafiikka tehtiin "leikkaa-liimaa" periaatteella, moni uutisjuttu kuvitettiin ainoastaan still-kuvilla ja dioilla. Yksiköt sijaitsivat eri rakennuksissa, joten lähetys vaati ravaamista eri osastojen välillä.

Vasta viides lähetys meni virheettä

Harjoituslähetyksistä huolimatta ensimmäinen suora lähetys yllätti kaikki - se ei ollutkaan niin helppoa kuin harjoituksissa.

– Olimme päättäneet tehdä aluksi niin yksinkertaisen paketin, että se menee varmasti hyvin. Pakkaa kuitenkin sekoitti silloisen ministerin Olavi J. Mattilan erouutinen Valmetin johdosta. Politiikantoimittajamme jäljitti Mattilaa koko päivän, ja vielä tuntia ennen lähetystä tuntui, että kaikki palaset olivat levällään, kertoo Vehkaoja.

Lopulta Mattila saatiin puhelimen päähän ennen lähetystä kommentoimaan yksiselitteisesti, että "kyllä kai minä itse tietäisin, jos eroaisin".

– Menimme lähetykseen ja lähetyksen kyllä niin hiuskarvan varassa. Sellaisia nämä uutispäivät tosin tuppaavat olemaan, ei ne käsikirjoituksen mukaan mene vaan yllätykset ovat todella konkreettisia, Vehkaoja kertoo.

Ennen lähetystä toimituksessa oli aistittavissa pientä paniikinpoikasta - sen sijaan lähetyksen jälkeen fiilis oli mahtava - "me tehtiin se!"

– Pieniä teknisiä virheitä siinä tuli, mutta ei niille oikein voi mitään suorassa lähetyksessä, Vehkaoja sanoo.

Kunnon juhliin oli kuitenkin aihetta vasta viidennen lähetyksen jälkeen - se oli ensimmäinen Kymmenen uutiset, joka meni ulos täysin ilman virheitä.

Muu muuttunut - tekemisen fiilinki säilynyt

Ensimmäistä Kymmenen uutiset -lähetystä rummutettiin paljon mediassa. Sen odotettiin tuovat suomalaiseen televisioon jotain aivan uutta. Olihan se mediakentässä valtava muutos, että uusi uutislähetys haastoi Ylen kahdella kanavalla lähetetyt puoli yhdeksän uutiset.

– Muu media otti Kymmenen uutiset vastaan enemmän tai vähemmän tosissaan, mutta kyllä me täällä olimme hyvinkin tosissamme. Talon kannalta lähetys oli erittäin iso juttu, Vehkaoja kertoo.

Palaute talon ulkopuolelta oli ensimmäisen lähetyksen jälkeen kuitenkin hieman ristiriitaista. Lähetys oli kahden uutisankkurin voimin vedetty uutispaketti - jotkut odottivat jotain vallankumouksellisempaa ja pettyivät.

Hiljalleen Kymmenen uutiset kuitenkin vakiinnutti paikkansa katsojien mielissä.

– Nyt on vaikea kuvitella Maikkaria ilman uutisia. Ja onhan tämä toiminta nykyään huikean paljon monipuolisempaa ja ammattitaitoisempaa kuin alussa, Vehkaoja toteaa.

– Tekemisen fiilinki on kuitenkin edelleen sama kuin alussa. Isoina uutispäivinä koko porukka tekee yhteistä hommaa sata lasissa - se ei ole muuttunut mihinkään.

MTV3 Uutiset juhlii 30-vuotista taivaltaan 1.9.2011

(MTV3)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme