Mainos
Mainos

Tekijänoikeuslailla turvattava työnantajan oikeus teoksiin

Suomen Yrittäjät haluaa, että työsuhteessa luotujen teosten taloudelliset tekijänoikeudet siirtyvät aina työnantajalle.

Oikeusneuvos Mikko Tulokas ehdottaa, että tekijänoikeuslakiin lisättäisiin työsuhdetekijänoikeutta koskeva pykälä. Suomen Yrittäjien näkemyksen mukaan ehdotus on oikeansuuntainen, vaikka se onkin tietokoneohjelmia koskevaa säännöstä suppeampi.

Ehdotus koskee muita teoksia kuin tietokoneohjelmia ja tietokantoja. Niiden osalta on olemassa säännös, jonka perusteella tekijänoikeus siirtyy työnantajalle, mikäli teos on luotu täytettäessä työsuhteesta johtuvia tehtäviä. Tulokkaan ehdotus koskee ainoastaan työ- ja virkasuhteessa luotuja teoksia, mutta ei esimerkiksi esittävien taiteilijoiden tai freelancereiden teoksia.

Uuden sääntelyn tulisi Suomen yrittäjien lainopillisen asiamiehen Janne Makkulan mukaan vastata tekijänoikeuslain tietokoneohjelmia ja tietokantoja koskevaa säännöstä, jonka soveltamisessa ei ole ollut ongelmia. Eri toimialoilla toimivia yrityksiä ei Yrittäjien mielestä tulisi työsuhdetekijänoikeudessa asettaa eri asemaan.

Työpaikoilla syntyy päivittäin tekijänoikeudella suojattua aineistoa yrityksen koosta ja toimialasta riippumatta. Suomen Yrittäjien mielestä on kaikkien osapuolten etu, että yritys voi olla varma siitä, minkälaiset ja minkä laajuiset oikeudet sillä teoksiin on. On muistettava, että työnantaja kantaa aina teosten luomiseen ja kehittämiseen liittyvän taloudellisen riskin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme