Mainos

Teknologia valvoo lapsia ja vanhuksia

Lasten koulutien alettua monissa perheissä mietitään pienten kulkijoiden seuraamista kännykkäpaikannuksen avulla.

Paikannuspalvelut ovat suurelta osin puhelinvalmistajien ja sovelluskehittäjien bisnes. Suomalaiset puhelinoperaattorit eivät myy paikannuspalveluja.

Tietosuojalain mukaan yksityishenkilö voi paikantaa toista yksityishenkilöä, jos paikannettava antaa asiaan suostumuksensa. Alle 15-vuotiaan paikannuksesta päättää huoltaja.

Palvelu arvioi kännykän sijainnin hakemalla operaattorin verkosta tukiaseman, johon kännykkä on kytkettynä. Henri Korpi Elisalta kertoo, että operaattorit eivät esimerkiksi anna tukiasemien sijaintitietoja. Niiden välillä liikkuvat signaalit rinnastetaan teletunnistetietoihin.

Ilman lupaa kännykän voi paikantaa hätätilanteessa.

Kotivahdilla läksyjen teko selväksi

Elisa lanseerasi viimekuun alussa Elisa Vahti Live -palvelun, jonka avulla esimerkiksi vanhemmat voivat seurata reaaliajassa puhelimesta, tietokoneelta tai tabletista jälkikasvunsa tekemisiä vaikkapa kotona koulun jälkeen.

Elisalta kerrotaan, että palvelua käytetään juuri läksyjenteon seurantaan, lemmikkien vahtimiseen kotona ja kodin silmälläpitoon.

Kännykkäpaikannus ja kodin seuranta nostavat esiin kysymyksen tietosuojasta.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo, että teknologian kehitys asettaa tietosuojankin osalta haasteita.

Aarnio korostaa, että koti on kotirauhan piirissä.

- Ihminen päättää itse, mitä hän kotonaan tekee ja näyttää muille. Se asia ei kuulu viranomaisille.

Valtuutettu sanoo, että esimerkiksi lastenhoitajilta tai vanhuksen hoitajilta on joskus tullut kyselyjä kotivahdeista. Muuten vahtipalveluista tai paikannuksesta ei ole tullut tietosuojaongelmaa.

- Kotona täytyisi muistaa myös se, että pelkkä vahtiminen ei riitä. Täytyisi pitää pää kylmänä, ja reagoida, jos esimerkiksi kotona tarvitaan apua.

Vanhusten kohdalla Aarnio näkee valvonnan vaikeuden siinä, kuka päättää asennetaanko valvontavälineitä.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot