Mainos
Mainos

Teknologiateollisuus ei usko Suomen mallin syntyyn keväällä

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen ei usko uuden työmarkkinamallin eli niin sanotun Suomen mallin syntyyn tänä keväänä.

Inkeroisen mukaan viime kevät jo osoitti, ettei yleistä Suomen mallia synny. Inkeroinen pitää todennäköisenä, että vientialat pystyvät kyllä keskenään kevään aikana löytämään sovun uudesta työmarkkinamallista.

– Se, mitä me tehdään nyt, koskee vientiteollisuutta, ja meidän viestimme muille on, että kantakaa tekin omalta osaltanne vastuuta, jos suinkin pystytte, Inkeroinen sanoo.

Suomen uutta työmarkkinamallia ruodittiin perjantaina ensimmäistä kertaa laajalla kokoonpanolla. Mukana olivat myös palvelualat ja julkinen sektori sekä keskusjärjestöjen edustus.

Suomen mallilla tarkoitetaan periaatetta, jossa avoimelle kilpailulle alttiit vientialat määrittäisivät työmarkkinaratkaisujen kustannustason ylärajan. Tähän mennessä vientiteollisuuden työnantaja- ja palkansaajaliitot ovat neuvotelleet uudesta työmarkkinamallista keskenään.

Jumpattavaa riittää, sillä vientiliittojen pitäisi päästä asiasta sopuun ja ydinkysymys on saada vielä muut alat sitoutumaan malliin.

Metalliliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan ajatuksena on, että maaliskuun loppuun mennessä olisi näkemys siitä, onko jonkinlainen yhteinen työmarkkinamalli olemassa.

Palkkaneuvottelut odottavat syksyllä, syntyipä malli tai ei.

– Jos tästä ei mallia synny, niin sitten tulee liittokierros. Pitää muistaa, että onhan tässä maassa tehty liittokierroksia monia vuosia, ei suurta dramatiikkaa kannata sen ympärille laittaa, mutta aina se riski on olemassa, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoi.

Suomen Pankilta talouskuva neuvottelujen pohjaksi

Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan perjantain tapaamisessa ei syntynyt ratkaisuja mihinkään suuntaan. Hänen mukaansa sitoutumisen yksi keskeinen elementti on se, että toimialojen erityiskysymykset saavat riittävän roolin. 

– Kaikki on auki, ei tässä voi oikeastaan sanoa mistään mallista, miltä se maistuu, kun ei sitä vielä ole, Luukkainen sanoi tapaamisen jälkeen.

Teknologiateollisuuden Inkeroinen muistuttaa, että talouden kannalta viennin vetäminen on olennaisen tärkeätä.

– Toivon muiden työmarkkinajärjestöjen tukea tälle ajattelulle niin pitkälle kuin mahdollista, Inkeroinen sanoi.

Vientialan neuvottelujen pohjana on jatkossa Suomen Pankin julkaisema kuva talouden tilasta ja kehityksestä. Suomen Pankin aineisto valmistuu maaliskuussa.

– Me tähdätään siihen, että ennen kuin se Suomen Pankin data tulee, niin meillä täytyy olla tieto, miten vientiteollisuus tulee ensi syksynä neuvottelemaan, Inkeroinen sanoi. 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot