Mainos
Mainos

Tekstiileissä runsaasti kemikaaleja

Jopa ekomerkityistä tekstiileistä on löytynyt myrkkyjä, joista voi tulla vakavia allergiaoireita.

Vaatteiden ja kodintekstiilien käsittelyaineista voi saada vakavia allergiaoireita. Sanomalehti Keskisuomalaisen mukaan myrkkyjä on löytynyt jopa ekomerkityistä tuotteista.

Arkikäyttöön tarkoitettuja tekstiilejä värjätään ja niiden ominaisuuksia parannetaan kemikaaleilla, joista saattaa koitua vakavia iho-, silmä- ja hengitystieoireita. Tekstiiliteollisuudessa on yleisessä käytössä muun muassa pistävänhajuinen ja voimakas kaasu formaldehydi, jolla parannetaan kankaiden siliävyyttä.

Edes virallinen ekomerkintä ei takaa tuotteen turvallisuutta. Kuopion yliopistossa meneillään olevassa tutkimuksessa paljastui, että eräät ekomerkin saaneet valkaistut ja värjäämättömät tuotteet sisälsivät soluille myrkyllisiä aineita.

Myrkkypitoisuuksien ylityksiä paljastuu valmistajien valvonnassa ja viranomaisten pistokokein. Viimeksi joulukuun alussa Kela keskeytti äitiyspakkauksen jakelun, kun Finlayson ilmoitti mitanneensa valmistamastaan vauvojen ruokalapusta liian suuren pitoisuuden formaldehydiä.

Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Riitta Jolanki neuvoo pesemään uudet vaatteet kaksi kertaa ennen käyttöä, jotta ylimääräiset kemikaalijäämät lähtevät pois. Myös omaa nenää kannattaa käyttää vaatekaupassa - jos vaate haisee voimakkaasti, siitä haihtuu jotakin myös hengitykseen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme