Mainos
Mainos

Telekuuntelulupia haetaan karkein perustein

Poliisi näyttää perustelevan huumerikoksiin liittyviä telekuuntelu- ja televalvontalupahakemuksia ajoittain ylimalkaisesti.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksesta ilmenee, että hakemusten perustelut ovat usein yleisluontoisia. Ne liittyvät pikemmin huumerikollisuuden yleisluonteeseen kuin tapaukseen liittyviin konkreettisiin seikkoihin.

Myöskään käräjäoikeudet eivät perustele lupapäätöksiään aina riittävän yksityiskohtaisesti.

Tutkimuksen mukaan lupajärjestelmä toimii kuitenkin kaiken kaikkiaan hyvin. Ongelmia on perustelujen ohella lähinnä siinä, miten telepakkokeinojen käytöstä ilmoitetaan jälkikäteen epäillylle. Tämä ei toteudu kaikissa tapauksissa.

Käräjäoikeudet myöntävät vuosittain poliisille ja tullille noin 2500 lupaa telekuunteluun ja -valvontaan. Telekuuntelulla selvitetään esimerkiksi puhelun tai sähköpostiviestin sisältö. Televalvonta koskee tunnistamistietoja eli tyypillisesti sitä, kuka viestin on lähettänyt, mistä ja milloin. Keinot edellyttävät kohtalaisen vakavaa rikosepäilyä.

Telepakkokeinojen käyttö on ollut Suomessa mahdollista vuodesta 1995.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme