Mainos
Mainos

Telematiikka valvomaan Turku-Muurla-moottoritien turvallisuutta

Marraskuun puolivälissä käyttöön vihittävä Paimion ja Muurlan välinen osuus E-18 -moottoritiestä on varustettu Suomessa ennen näkemättömällä tekniikalla, telematiikalla. Autoilijoita voidaan reaaliaikaisesti varoittaa esimerkiksi huonosta ajokelistä, ruuhkista, tiellä juoksentelevasta hirvestä tai sattuneesta kolarista.

Tiehallinnon Turun tiepiirin liikenteenohjaukeskuksessa tiedetään tarkkaan, kuinka liikenne marraskuun puolivälissä avattavalla Turun ja Muurlan välisellä moottoritiellä sujuu. Autojen kulkua seurataan useista monitoreista ja matkan varrella olevia opastekylttejä päivitetään tarpeen vaatiessa.

Erityisen suurta huomiota on kiinnitetty 400 metriä pitkän Isokylän tunnelin turvallisuuteen. Mikäli tunnelissa sattuu onnettomuus, se voidaan nopeasti sulkea. Lisäksi tunnelissa on hätäpuhelin ja hätäpainikkeet sekä sammuttimet.

Edes sähkökatkos ei tee säädeltävällä valaistuksella varustettua tunnelia turvattomaksi. Tästä pitää huolen oma varavoimajärjestelmä.

Telematiikka-asiantuntija uskoo uuden tekniikan todella parantavan autoilijoiden turvallisuutta.

- Arvio on, että se tulee vaikuttamaan reilut 20 prosenttia liikennevahinkojen määrään, telematiikka-asiantuntija Juha Ylikorpi Tiehallinnon Turun tiepiiristä kertoo.

Uudet opasteet on pyritty suunnittelemaan niin, että niiden tulkitseminen on helppoa eikä se vie liikaa huomiota itse liikenteen seuraamiselta.

- Opasteet on sijoitettu sillä tavalla, että jää riittävä lukuaika ja etäisyys toinen toisistaan. Sitä kautta on myös tähän asiaan kiinnitetty huomiota, Ylikorpi kertoo.

Turku-Muurla -välin älyopasteet ovat maksaneet noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Ideoita telematiikan suunnitteluun on jouduttu hakemaan muualta maailmasta, sillä Suomessa vastaavaa ei ole.

- Suuntaus on siihen, että yleistetään, kunhan rahat antavat siihen myöten, tullaan lisäämään myös muualle valtakuntaan, Ylikorpi kertoo.

Eräiden arvioiden mukaan jokainen telemaattiseen nopeusvalvontaan sijoitettu euro tulee ajan mittaan kolminkertaisesti takaisin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 31.10.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme