Mainos
Mainos

TeliaSonerassa häly äitien irtisanomisista

Työntekijöiden mukaan TeliaSonerassa on irtisanottu äitiyslomalla olevia. Yhtiö kiistää asian.

TeliaSonera

TeliaSoneran viime viikolla päättyneet yt-neuvottelut ovat johtaneet työntekijöiden mukaan sisäiseen sekasortoon. Useiden naisten mukaan eräästä yhtiön yksiköstä Helsingissä on yritetty savustaa ulos kaikki raskaana, äitiyslomalla tai hoitovapaalla olevat.

TeliaSoneran Suomen yhtiön toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen korostaa, että äitiyslomalla olevia ei missään tapauksessa irtisanota.

- Tällaiseen prosessiin mahtuu tilanteita, joissa on parannettavaa, Vepsäläinen kuitenkin myöntää.

Käytännössä kahdeksalle naiselle oli ilmoitettu, että heidän työtehtävänsä talossa loppuvat. Naisille tarjottiin irtisanomispakettia lähtiäisiksi. Erorahojen ehtona oli ollut se, että töihin on palattava vuoden 2005 loppuun mennessä. Osa naisista ei ole vielä edes synnyttänyt.

"Tämä on ollut epäonnistunutta viestintää ja huonoa esimiestyöskentelyä."

Kahdeksasta naisesta neljän irtisanominen oli kuitenkin yllättäen peruttu. Äitiyslomalla olevat naiset kertovat, että heille ei perusteltu mitenkään sitä, miksi irtisanominen yhtäkkiä peruttiin, ja työsuhteen ilmoitettiin jatkuvan.

TeliaSonera kertoi viime viikolla, että se irtisanoo Suomessa 330 työntekijää. Irtisanomisista suurin osa, noin 200, tapahtuu pääkaupunkiseudulla.

"Tieto on täysin höpöä"

TeliaSoneran henkilöstöjohtaja Juha Penttisanoo, että mahdollisuuksien mukaan työntekijöille pyritään järjestämään uusia tehtäviä. Jos uusia tehtäviä ei ole valmis ottamaan vastaan, töitä ei enää sen jälkeen ole. Pentin mukaan TeliaSonerassa ei ole ilmoitettu yhden yksikön raskaana tai äitiyslomalla oleville naisille, että heidän työtehtävänsä loppuvat.

- Tuohan on täysin höpöä. Yhdestä yksiköstä väitettiin, että tilanne olisi näin. Olemme käyneet pääluottamusmiehen kanssa asian läpi, Pentti sanoo.

Kun sana äitiyslomalla olevien kohtalosta levisi, yksikössä syntyi suuri häly. Naiset suunnittelivat oikeusjutun nostamista. Yksi naisista sanoo, että tuolloin puolet irtisanomisista peruttiin.

- Tämä on ollut törkeää ja moraalisesti arveluttavaa, toinen TeliaSonerassa työnsä säilyttänyt nainen miettii.

Pelonsekaisessa ilmapiirissä osa työntekijöistä otti vastaan irtisanomispaketin. Muutama miettii yhä, palaavatko he vielä tämän vuoden aikana töihin saadakseen erorahat. Tilanteen tekee ristiriitaiseksi se, että pitkään äitiyslomalla olleella ei välttämättä ole ollut työtehtävää valmiiksi sovittuna Telia-Sonerassa. Osa työntekijöistä epäilee, että heidän työtehtävänsä on jaettu jo toisille työntekijöille.

"Kyseessä huono esimiestyöskentely"

STT:n haastattelemat työntekijät ovat olleet yhteydessä liiton juristeihin, Telia-Soneran pääluottamusmieheen ja tasa-arvovaltuutetun toimistoon. TeliaSoneran pääluottamusmies Taru Maria Solakivivahvistaa, että yrityksen sisällä on syntynyt tapauksesta metakka.

- Tämä on ollut epäonnistunutta viestintää ja huonoa esimiestyöskentelyä.

Solakiven mukaan yhdelle työntekijälle on sanottu toista ja toiselle taas ihan muuta.

- Eri esimiehet ovat viestittäneet asiasta. Lopputulos on tämä, varsinkin jos ensimmäinen keskustelu on käyty puhelimessa. Solakivi sanoo, että osalle on suoraan ilmoitettu työsuhteen mahdollisesti päättyvän, kun he palaavat äitiyslomalta.

- Asia on korjattu pahoittelujen kera. Asia on meidän puolestamme selvitetty. Olen antanut pääluottamusmiehenä palautetta työnantajalle heidän tekemisistään, Solakivi sanoo.

Toimitusjohtaja Vepsäläisen mukaan korjaaviin toimenpiteisiin on ryhdytty. Hän ei kuitenkaan halua eritellä, mitä ne ovat. Käytännössä osalle naisista kerrottiin, että työtehtävät eivät lopukaan.

- Nyt yhtiössä väitetään, että ei ketään ole irtisanottu, olemme vain keskustelleet asioista. Toiset ottavat kuitenkin irtisanomispaketin, koska tietävät, että ei ole mitään menemistä enää takaisin, yksi työntekijöistä sanoo.

- Minulle on syntynyt käsitys, että niin monen työsuhdetta halutaan jatkaa kuin vaan on mahdollista. Rakennamme vaikeaa palapeliä, koska vakituisia paikkoja on paljon auki, Solakivi sanoo. Paikat ovat kuitenkin eri tehtävissä kuin vapautunut henkilöstö.

Naisten tilanne on oikeudellisesti hankala

TeliaSonerasta perhevapailla olevien naisten tilanne on kinkkinen. Helsingin yliopiston työoikeuden professori Kari-Pekka Tiitinen sanoo, että työsopimuslain kannalta asia on hankala, koska kyseessä ei ole juridisesti irtisanominen.

- Irtisanotulla työntekijällä on oikeus pyytää selvitystä irtisanomisen syistä. Kun tässä tapauksessa ei nyt ole irtisanomista, tämä on erinomaisen hankala tulkintakysymys työntekijän oikeuden kannalta. Käytännössä on vaikeaa saada selvitystä perusteista, joilla työtehtävä on lopetettu.

Työsopimuslain mukaan työnantajalla ei ole velvollisuutta esittää perusteita.

- Jos työntekijä ottaa irtisanomispaketin, silloin katsotaan työsopimuksen päättyneen eikä työsopimuslaista seuraa mitään velvoitteita, Tiitinen sanoo.

Äitiysvapaalla olevia naisia ei voi irtisanoa taloudellisin ja tuotannollisin perustein, ennen kuin vapaa päättyy. Irtisanominen voidaan kuitenkin tehdä heti ensimmäisenä työpäivänä äitiysloman jälkeen. Tiitisen mukaan ei ole hyvän tavan mukaista vaatia työntekijää palaamaan töihin tiettyyn ajankohtaan mennessä, jos tiedetään, että henkilöllä jatkuisi perhevapaa.

Sukupuoli ei saa vaikuttaa irtisanomiseen

Tasa-arvovaltuutetun toimiston juristi Juha Kumpulainen on kuullut TeliaSoneran tapauksesta. Kumpulaisen mukaan ollaan hyvin lähellä irtisanomista, jos äitiyslomalla olevalle työntekijälle ilmoitetaan, että työtä ei enää ole palatessa. Kumpulainen pitää omituisena sitä, että kaikki yksikön äitiyslomalla olevat olisivat valikoituneet irtisanottavien joukkoon.

- Tasa-arvolaissa kielletään se, että irtisanottavat eivät valikoidu sukupuoleen liittyvällä perusteella.

Kumpulainen sanoo, että TeliaSoneran toiminta vaikuttaa sotivan tasa-arvolakia vastaan.

- Menettelyyn ei kuitenkaan pääse käsiksi, ennen kuin henkilöt palaavat työhön. Vaikuttaa merkilliseltä, että työnantaja ilmoittaa etukäteen työtehtävien päättymisestä. Tulee ajankohtaiseksi arvio siitä, onko irtisanominen tapahtunut jo nyt perhevapaan aikana.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme