Mainos

Tenon sivujokien kalastus ryöstäytymässä hallinnasta

Kalastuslain uudistumisen myötä Tenon vesialueen osakkaat ovat voineet luovuttaa kalastusoikeutensa tai osan siitä ulkopuolisille. Luvilla käytävä kauppa on lisääntynyt vuosi vuodelta.

Tenon sivujokien kalastuspaineen pelätään ryöstäytyvän hallinnasta maanomistajien alettua luovuttaa omia kalastuslupiaan eteenpäin. Tenon vesialueen osakkaat ovat voineet luovuttaa kalastusoikeutensa tai osan siitä ulkopuolisille kalastuslain uudistuttua vuonna 2000. Luvilla käytävä kauppa on lisääntynyt vuosi vuodelta.

Alueen kalastuskunnissa on noussut huoli kalastuspaineen nousemisesta Tenon sivujoilla, jotka ovat erityisesti poikastuotantopaikkoja. Paine on noussut eniten suurilla sivujoilla: Utsjoella, Kevojoella, Tsarsjoella ja Kuoppilasjoella.

Myös Lapin TE-keskuksen kalatalousyksikkö pitää Tenon sivujokiin kohdistuvaa lisäpainetta vakavana asiana.

-Vaikka sivujokien lohet muodostavat vain pienen määrän Tenon lohista, ne vaikuttavat olennaisesti joen lohikantojen moninaisuuteen, kalataloustarkastaja Kare Koivisto sanoo.

Tenon lohet tulevat Grönlannista asti

Tenojoki on 250 kilometriä pitkä subarktinen rajajoki Suomen ja Norjan välillä. Se on Pohjois-Euroopan suurin ja tuottavin luonnontilainen lohijoki.

Parhaina vuosina, 1975 ja 2001, lohisaalis oli noin 250 tonnia.Keskimääräinen lohisaalis 20 viime vuoden aikana on ollut 135 tonnia, josta Suomen puolella 33-49 prosenttia.

Puolet Tenon lohista kalastetaan rannikolla ja vuonoissa. Tenonjoen lohi vaeltaa merivuosina laajalla alueella Pohjois-Atlantilla, pääosa Färsaarten pohjoispuoleisella merialueella ja pieni osa aina Grönlannin itärannikolla asti.

Lohi viettää joessa keskimäärin neljä poikasvuotta ja vaeltaa noin 17-senttisenä ja 30-grammaisena smolttina mereen.

Yhden merivuoden jälkeen lohi palaa 1-2-kilon painoisena tiddinä, kahden vuoden jälkeen 3-7-kiloisena lohijalkana, ja kolmen vuoden jälkeen kymmenkiloisena lohena (luossa).

Tenossa on yli 10-vuotiaita lohia, ja vuosittain joesta saadaan yli 20-kiloisia lohia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot