Mainos
Mainos

Tenttidouppaus tulossa Suomeenkin

Tavallisimmin apua opiskeluun haetaan ADHD-oireyhtymän hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä.

Yhä useampi opiskelija käyttää Suomessakin jo niin sanottuja älylääkkeitä muistin ja suoritustehon parantamiseksi.

Lääkkeiden käyttö on tullut Suomeen Yhdysvalloista, jossa jo joka viides opiskelija turvautuu älylääkkeisiin pystyäkseen tehokkaampaan opiskeluun.

Tavallisimmat älylääkkeet markkinoilla ovat ADHD-oireyhtymän hoitoon tarkoitetut amfetamiinijohdannaiset, joiden on todettu parantavan suorituskykyä ja muistia sekä pitävän tehokkaasti hereillä pitkiäkin jaksoja.

- Ainahan on osattu käyttää väärin näitä lääkkeitä, joissa on jotain piristävää vaikutusta. Nyt on taas hoksattu, että näillä amfetamiinijohdannaisilla on virkistäviä vaikutuksia niin sanottuihin terveihin ihmisiin, kuvailee apteekkari Riitta Ronkainen Kokkolan Keskusapteekista.

Lääkkeitä saa katukaupasta, johon ne päätyvät pääasiassa väärennettyjen reseptien avulla. Poliisin ohella myös opiskelijoiden terveydenhuollossa ollaan huolestuneita kehityksestä, jossa ADHD-lääkkeitä päätyy vääriin käsiin.

- Tällaiseen ADHD-lääkkeeseen voi kohdistua myös aika lailla yliampuvia ja ylimitoitettuja odotuksia, että lääke ratkaisisi sen, että ei pystynyt varaamaan aikaa lukemiseen, muistuttaa johtajapsykiatri Kari Pylkkänen Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiöstä.

ADHD-diagnoosien määrä on Suomessa moninkertaistunut viime vuosina. Yhdeksi syyksi on epäilty myös lääkkeiden kovaa hintaa katukaupassa. Suomessa älylääkkeistä ei vielä voi puhua epidemiana, mutta niille ennustetaan hyvää tulevaisuutta, mikäli vaatimustaso työ- ja opiskeluelämässä kiihtyy.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme