Mainos
Mainos

Teollisuus vaatii porrastusta EU:n kemikaalilakiin

Vaarallisimmat kemikaalit pitäisi saada ensin testaukseen ja rekisteröintiin.

Teollisuus haluaa porrastaa kemikaalien rekisteröinnin kiireellisiin ja vähemmän kiireellisiin. Elinkeinoelämän keskusliitto EK esittää kemikaalien riskeihin perustuvan kiireellisyysjärjestyksen ottamista Euroopan unionin tulevaan kemikaaliasetukseen.

EU:n parlamentin ympäristövaliokunnan on määrä käsitellä huomenna laajaa kemikaalilakipakettia, joka on herättänyt voimakkaita kiistoja unionin eri elimissä jo yli kahden vuoden ajan. Käsiteltävänä oleva EU:n komission esitys ei sisällä kiireellisyysjärjestystä vaan perustuu pelkästään kemikaalien määrään.

EK:n ohella Euroopan elinkeinoelämän kattojärjestö Unice on korostanut riskiin perustuvan kiireellisyysjärjestyksen sisällyttämistä asetukseen.

-Tämä on ehkä tärkein vielä auki oleva kysymys, Kemianteollisuus ry:n johtaja Aimo Kastinen painottaa.

Kastisen mukaan kemikaalit pitäisi ensin arvioida, minkä jälkeen voitaisiin tehdä kiireellisyysporrastus. Menetelmä olisi monimutkaisempi kuin komission esitys, mutta se tehostaisi rekisteröintiä nostamalla vaarallisimmat aineet nopeampaan käsittelyyn.

Ei jätteisiin eikä selluun

EK korostaa, että kemikaalien rekisteröinnin sääntöjen pitää olla selvät. Se on erityisen tärkeätä pienille ja keskisuurille yrityksille, joilla ei ole voimavaroja viedä yksin läpi jopa miljoonia euroja vaativaa testausta ja rekisteröintiä. Pk-yrityksillä pitää olla pääsy yritysten yhteistyöryhmiin, joissa kustannukset voidaan jakaa tasapuolisesti.

Keskusliitto toisti myös näkemyksensä, jonka mukaan kemikaaliasetusta ei tulisi soveltaa jätteisiin, kierrätettäviin materiaaleihin tai luontopohjaisiin materiaaleihin kuten selluun, malmiin tai mineraaleihin. Niitä säätelevät jo muut asetukset.

Kastisen mukaan komission esitys on tältä osin epäselvä. Teollisuus on tehnyt parannusesityksiä, joiden se toivoo nyt menevän läpi parlamentin ympäristövaliokunnassa sekä jatkokäsittelyssä niin parlamentin yleisistunnossa, komissiossa kuin jäsenmaiden muodostamassa ministerineuvostossa.

Vaikutuksia koko teollisuuteen

Pelkästään ympäristövaliokunnassa komission esitykseen on tehty 1800 muutosesitystä, EK:n johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala kertoo.

Valtaosan muutosesityksistä ovat tehneet eurokansanedustajat Saksasta, Ranskasta ja Hollannista, joissa kemianteollisuuden paino on suurin. Kastinen huomauttaa kuitenkin, että kemikaaliasetuksella on vaikutuksia koko teollisuuteen myös Suomessa.

Vaikutukset ovat kemianteollisuuden ohella suuria muun muassa suomalaisessa rakennus-, metsä- ja metalliteollisuudessa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 03.10.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme