Mainos

Terapeutti: Alistaminen parisuhteessa molemminpuolista

Poikien ja nuorten miesten keskuksen seksuaaliterapeutti Mika Lehtonen on huolissaan tutkimuksesta, jonka mukaan armeijaikäisillä miehillä ei ole selkeää käsitystä siitä, mitä elementtejä terveeseen parisuhteeseen kuuluu.

Mannerheimin lastensuojeluliiton ja Puolustusvoimien Isä-hankkeen kyselytutkimukseen vastanneiden varusmiesten parisuhteista joka kolmanteen kuului uhkailua, kiristystä, määräilyä ja pakottamista.

– Miehillä voi olla sellainen käsitys, että he saavat alistaa. Toisaalta voi olla niinkin, että heitä on alistettu, ja että siihen suostuminen on ollut välttämätöntä suhteen jatkumisen kannalta. Tästä pitäisi huolestua, Lehtonen sanoo.

Lehtonen kertoo heidän saavan Väestöliiton Poikien puhelimeen ja Varusmiespuhelimeen ajoittain soittoja nuorilta miehiltä, joiden tyttöystävät ovat alistaneet ja käyttäytyneet monin tavoin väkivaltaisesti.

Joka viides kyselytutkimukseen vastaaja kokee, että oman itsenäisyyden menettäminen, toisen menemisten kontrollointi ja omista tunteista vaikeneminen kuuluvat parisuhteeseen.

– Sitoutuessa joutuu usein luopumaan jostain omasta jutusta. Tutkimusten mukaan myös aikuisilla on siitä huonoja kokemuksia, Lehtonen muistuttaa.

Kyselytutkimukseen vastasi noin 1500 varusmiestä, joista valtaosa oli 18–21-vuotiaita. Kaikesta huolimatta neljä viidestä vastaajasta ilmoitti olevansa tyytyväisiä parisuhteeseensa.

Yllätyksenä tutkimustulokset eivät Lehtoselle kuitenkaan tulleet.

– Nuorille ja nuorille aikuisille pitää opettaa myös parisuhdetaitoja, sen tämä tutkimus kertoo selkeästi, Lehtonen sanoo.

Turun Sanomien ensimmäisenä uutisoima tutkimus herätti lukijoiden keskuudessa epäilyksen siitä, että osa varusmiehistä ei olisi vastannut kyselytutkimukseen tosissaan.

"Ei tuollaisia kyselytutkimuksia intissä kovin vakavasti otettu. Piti vain äkkiä päästä joko nukkumaan, syömään tai tupakalle"

"Siellä on vedetty koko kysely läskiksi. Ei siellä varmasti ole kukaan tosissaan vastannut"

"Kunhan ovat läpällä heittäneet vastauksia"

Myös seksuaaliterapeutti Mika Lehtonen pitää mahdollisena, etteivät kaikki ole vastanneet tutkimukseen tosissaan.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot