Mainos
Mainos

Psykologi: Pikkulapsi pelkää 10 kertaa enemmän kuin aikuinen

Erityisesti pieniä lapsia olisi syytä suojella uutisilta perhesurmista, neuvoo traumapsykoterapeutti Soili Poijula.

Hänen mukaansa pienillä lapsilla on vain vähän keinoja käsitellä ja ymmärtää asiaa, eikä lapsi välttämättä kykene purkamaan ajatuksiaan. Tästä voi aiheutua lapselle ahdistusta ja pahimmillaan turvattomuuden tunnetta.  

– Pitää muistaa, että lapsi pelkää kymmenen kertaa enemmän kuin aikuinen. Jos lapsen turvallisuus on järkkynyt aiemmin, tilanne on pahempi.  

Poijula neuvoo vanhempia tarkkailemaan, onko lapsi kuullut uutisesta muualta. Jos asia näyttää vaivaavan lasta, aihe on syytä käsitellä auki.   
Yhtä hyvin lapsi voi kuitenkin sivuuttaa uutisen, jolloin asiaa ei kannata ottaa puheeksi.   

– Sen täytyy osua arkaan paikkaan, jos yksittäisen uutisen kuuleminen järkyttää pahasti.   

Poijula huomauttaa, että jos perhesurma on sattunut lähipiirissä, lapsen on hyvä kuulla totuus kerralla omilta vanhemmilta.  

– Hän saa kumminkin tietää jostain. Lapsen omat kuvitelmat saattavat olla paljon traumaattisempia kuin se, että turvalliset aikuiset selittävät, mitä on tapahtunut ja miksi. Lapsi yleensä kestää totuuden, muttei sitä, että häneltä salataan, Poijula sanoo.  

Tärkeintä on, että lapsi saa purkaa traumaattisen kokemuksen jollain tavalla ulos. Esimerkiksi tarina voi toimia purkamisen keinona.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme