Mainos

Terveydenhoitajat kyllästyivät konsulttien säästöintoiluun

Suomen Terveydenhoitajaliitto on tuohtunut kuntien innosta tuhlata rahaa ulkopuolisiin konsulttitoimistoihin, jotka laativat terveydenhuoltopalvelujen säästölistoja. Niiden sijaan terveydenhuolto kaipaisi asiantuntevaa kehittämistyötä ja väestön kuulemista, todetaan Terveydenhoitajapäivien kannanotossa.

Terveydenhoitajien mielestä konsulttitöistä näkyy usein, että niiden tekijöiltä puuttuu terveyttä edistävän työn asiantuntemus. Säästötoimet suunnataan usein kustannuksiltaan vähäisimpiin, mutta vaikutuksiltaan merkittävimpiin palveluihin, kuten neuvolatyöhön, koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoon, kotisairaanhoitoon sekä työttömien ja ikäihmisten neuvotaan.

Terveydenhoitajat kaventavat terveyseroja


Kajaaniin viikonvaihteessa kokoontuneet terveydenhoitajat nostavat tämän päivän suurimmaksi haasteeksi alueellisten ja väestöryhmien välisten terveyserojen kaventamisen. Pohjois-Suomen terveydenhoitajat näyttävät tästä esimerkkejä omassa työssään. Kainuun sydänyhdistys on mm. lähettänyt terveydenhoitajat "jääkaappitarkastajiksi" perheisiin, joissa näyttää olevan perinnöllinen taipumus sydänsairauksiin. Ravintovalistuksen ohella tulee hoidettua muukin ennalta ehkäisevä neuvonta. Kainuu on sydänkuolleisuuden synkintä aluetta sekä miesten että naisten tilastoissa. Tämä havaitiin kuitenkin vasta 1980-luvulla, jolloin tutkimuksia ryhdyttiin tekemään myös Pohjois-Suomessa asuvien keskuudessa.

Työterveyshuoltoa myös työttömille


Kajaanissa on ryhdytty kehittämään aktiivisesti työttömien terveydenhoitoa. Työterveyshuoltoa vastaavia terveystarkastuksia on laajennettu yleensä elämänhallintaa edistävällä toiminnalla, jonka tavoitteena lisätä myös työttömän mahdollisuuksia työmarkkinoilla. Liperissä Pohjois-Karjalassa on paneuduttu ennaltaehkäisevään lastensuojelutyöhön, koska havaittiin, että useimmiten tuki ja palvelut tulevat liian myöhään, usein vasta kriisin kautta. Kuopiossa ja Kajaanissa kehitetään kotineuvolaksi kutsuttua verkkopalvelua, jonka tavoitteena on varmistaa saumaton palveluketju kodista neuvolaan, synnytyssairaalaan ja takaisin.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot