Mainos
Mainos

Terveydenhuollon johdon ja työntekijöiden välillä iso kuilu

Johdon ja työntekijöiden näkemysten välillä on valtava kuilu terveydenhuollon työpaikoilla. Johto arvioi useimpien asioiden olevan hyvällä tolalla, työntekijät ja asiantuntijat näkevät sen sijaan kehittämisen tarvetta lähes kautta linjan. Ylimmän johdon koetaan olevan aivan liian kaukana arjen työskentelystä.

Sekö johto ja lähiesimiehet uskovat itse kuuntelevansa ja arvostavansa ihmisiä. He kokevat myös antavansa muille vaikuttamismahdollisuuksia. Mercuri Internationalin tekemä kysely kuitenkin osoitti, että työntekijät kokevat asian aivan toisin.

Johtamistaitoja on kyllä pyritty kehittämään erityisesti julkisella puolella. Tämä ei kuitenkaan näytä riittävän. Yksityisen ja julkisen puolen välillä ei ole suuria eroja, mutta yksityisellä puolella onnistutaan kuitenkin hiukan paremmin päätösten perustelussa ja tuen antamisessa. Siellä myös muiden mielipiteet otetaan paremmin huomioon ja työntekijöitä arvostetaan enemmän.

Esimiesten aika ei riitä johtamiseen

Esimiehillä ei tunnu olevan riittävästi aikaa johtamiseen ja kehittämiseen. Lähiesimiehet tuntevat taas olevansa puun ja kuoren välissä johdon ja henkilökunnan välissä.

Sekä julkisella että yksityisellä puolella kaivataankin ammattimaisempaa otetta johtamiseen. Myös kehittämiskohteet pitää valita huolella ja päätökset on perusteltava riittävästi koko henkilökunnalle. Kyselyn mukaan kehittämistä kyllä tapahtuu, mutta se ei vain kohdistu oikeisiin asioihin.

Esimerkiksi työtehokkuutta ei juurikaan arvosteta terveydenhuollossa millään tasolla, mutta tehokkuuden parantamiseksi on kuitenkin meneillään useita kehittämishankkeita.

Terveydenhuollon ammattilaiset haluavat osallistua työyhteisön kehittämiseen. He toivovat kuitenkin, että esimiehet myös aidosti kuuntelevat muidenkin mielipiteitä.

Mercuri International laati johtamisen nykytilaa terveydenhuollossa kuvaavan barometrin yhdessä Tehyn, Suomen Hammaslääkäriliiton, Suomen Lääkäriliiton ja Kainuun maakuntayhtymän kanssa. Kysely lähetettiin yli 10 000 terveydenhuollon ammattilaiselle, joista noin joka kolmas vastasi. Vastanneista 74 prosenttia oli tehyläisiä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme