Mainos

Terveydenhuollon kesäsupistukset aiempaa laajempia

Ensi kesänä terveysasemien työntekijöillä on entistä kiireisempää. Työvoiman vähyyden vuoksi sairaslomat yleistyvät ja eläkeläisiä houkutellaan töihin.

Terveydenhuollon palveluja supistetaan tänä kesänä aiempaa enemmän eri puolilla Suomea. Yli 65 prosenttia terveyden- ja sosiaalihuollon organisaatioista aikoo rajoittaa palveluja tai sulkea niitä kokonaan.

Suunnitelmat käyvät ilmi Terveydenhoitoalan ammattijärjestön Tehyn tuoreesta selvityksestä.

Henkilökunnan lomat vähentävät terveydenhuollon palveluja joka kesä erityisesti juhannuksesta heinäkuun loppuun.Tänä vuonna sulut ovat rajuja varsinkin erikoissairaanhoidossa, kuten psykiatriassa. Perusterveydenhoidossa vähennetään muun muassa päivystys- ja neuvolatoimintaa sekä hammashoitoa.

Tehyn kyselyyn vastasi lähes 140 terveydenhuollon organisaatiota. Erityisen paljon palveluja leikataan Etelä-Suomen läänissä, jossa 88 prosenttia vastaajista ilmoittaa supistuksista. Lapin läänissä vastaava luku on 44 prosenttia.

Työn raskaus lisää sairaslomia

Terveydenhuollossa on puutetta sijaisista varsinkin erityisosaamista vaativissa tehtävissä. Pahiten kiven alla ovat sairaanhoitajat.

Sijaisia palkataan tänä kesänä terveydenhoitoon jonkin verran aiempaa enemmän, mutta töissä olevat joutuvat silti puurtamaan pitkiä päiviä ja paljon ylitöitä.

Työtilanteen kiristyminen näkyi Tehyn kyselyn kommenteissa. Eräs luottamusmies kirjoitti: " Olen ollut hoitotyössä vuodesta 1977, ja tällaista painetta en ole ennen nähnyt."

Myös sairauspoissaolojen määrät puhuvat karua kieltään. Sekä pitkät että lyhyet sairaslomat ovat kasvussa. Yli kolmen päivän poissaolojen määrä on lisääntynyt viime vuodesta 66 prosenttia. Syinä poissaoloihin ovat muun muassa raskas fyysinen ja henkinen kuormitus, kiireinen työtahti ja ylityöt.

Henkilökunnassa paljon eläkeläisiä

Työvoimapulan odotetaan alkavan pian näkyä palkoissa, mutta ainakaan toistaiseksi näin ei ole käynyt. Sen sijaan eläkeläisiä houkutellaan töihin ja vastavalmistuneet saavat aiempaa pitempiä sijaisuuksia.

Erityisesti eläkeläisten työskentely on lisääntynyt. Viime vuoden kyselyssä heitä oli joka kymmenennessä, nyt jo joka viidennessä organisaatiossa.

Vastavalmistuneet hoitajat työllistyvät hyvin, mikä käy ilmi Tehyn tekemästä erillisestä kyselystä vastavalmistuneille. Vain yksi paristasadasta vastaajasta ilmoitti olevansa työtön. Vakituinen työ oli tosin vain neljäsosalla loppuvuodesta tai tänä keväänä valmistuneista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot