Mainos
Mainos

Terveys suomalaisten huolenaihe

Oma terveys huolettaa suomalaisia muita eurooppalaisia enemmän. Toisaalta suomalaiset ovat muita eurooppalaisia innostuneempia liikunnasta.

Valittujen Palojen tekemän tutkimuksen mukaan eurooppalaisten suurimpia huolenaiheita ovat eläketurva, rikollisuus ja työttömyysturva. Sen sijaan suomalaisia huolettaa ennen muuta oma terveys, joka on ykköshuolenaiheena 40 prosentilla suomalaisista.

- Kun suomalaiset havaitsevat sairauden oireita, he ovat jonkin verran Euroopan keskiarvoa hanakampia hoitamaan sairauksiaan itse, sanoo lehden tutkimus- ja kehityspäällikkö Jukka Helske.

Kolme prosenttia ei ryhdy oireittensa vuoksi ylipäätään mihinkään toimiin. Yli puolet kysyy neuvoja, ja yhtä moni alkaa hoitaa terveysongelmiaan omin päin.

Kirjekyselynä tehtyyn tutkimukseen vastasi noin 24 000 eurooppalaista 14 maasta. Vastanneista 1 500 oli suomalaisia.

Kustannukset eivät huoleta

Terveydenhuollon kustannukset ovat suomalaisille pienempi murhe kuin muille eurooppalaisille. Niistä murhetta kantaa vain vajaa neljännes suomalaisista. Niistäkin, jotka kustannuksia murehtivat, suurin osa pohtii lähinnä sitä, mitä kansalainen itse joutuu maksamaan. Sen sijaan valtiolle koituvista terveydenhuollon menoista huolta kantaa vain joka kymmenes suomalainen, kun yleensä eurooppalaisista asiaa miettii 29 prosenttia. Valtion kustannuksia murehtii etupäässä vanhempi väki, kun taas nuoremmat eivät moisesta huolta juuri kanna. Yleensäkin suomalaiset näkevät terveydenhuollossa vähemmän huolenaiheita kuin muut haastatellut eurooppalaiset.

Eniten Suomessa huolestuttavat pitkät jonotusajat isoihin leikkauksiin, mistä onkin puhuttu viime vuosina tavan takaa. Leikkausjonotkin huolettavat iäkkäitä enemmän kuin muita, mutta ne ovat myös joka neljännen alle 35-vuotiaan erittäin suurena huolenaiheena.

Apteekit ovat onnistuneet voittamaan suomalaisten luottamuksen vahvemmin kuin mikään muu kaupallinen ala. Peräti 80 prosenttia suomalaisista luottaa apteekkeihin, mutta vain 37 prosenttia lääkeyhtiöihin.

Ystävyyssuhteiden arvostus noussut

Terveellinen ruoka, sairauksien omatoiminen ehkäisy ja myönteinen elämänasenne ovat kaikki asioita, joihin eurooppalaiset ovat kiinnittäneet huomiota enemmän kuin kolme vuotta sitten. Suomalaiset ovat innostuneet muita eurooppalaisia enemmän säännöllisestä liikunnasta. Myös kiinnostus kolesterolin kurissapitämiseen on lisääntynyt viime vuosina selvästi enemmän kuin muissa tutkimuksessa mukana olleissa Euroopan maissa.

Suomalaiset ovat myös hoksanneet ystävyyssuhteiden merkityksen terveydelle. Missään muussa tutkimuksessa mukana olleessa maassa ei kiinnostus ystävyyssuhteisiin ole lisääntynyt läheskään samassa määrin kuin Suomessa. Mahdollista tietysti on, että muissa maissa ystävyys on aina ollut arvossaan. Erityisesti ystävyyssuhteiden arvostus on lisääntynyt nuorissa ikäluokissa.

Kriittisyyttä löytyy

Luottamus tiedotusvälineisiin on vielä vähäisempää: mediaa pitää täysin rehellisenä vain 31 prosenttia suomalaisista. Muualla Euroopassa tiedotusvälineisiin luottavia kansalaisia on vielä vähemmän kuin Suomessa.

Hännänhuippuna luottamuslistalla on tupakkayhtiöt, joihin luottaa vain kuusi prosenttia suomalaisista. Muuten suomalaiset uskovat yritysten rehellisyyteen keskimääräistä vankemmin. Esimerkiksi elintarvikeyhtiöihin luottaa 40 prosenttia suomalaisista, mutta kaikista haastatelluista eurooppalaisista vain 18 prosenttia. Vastaavasti matkatoimistoja pitää täysin rehellisinä 35 prosenttia suomalaisista, mutta eurooppalaisista matkatoimistoihin täysin luottavia on vain 20 prosenttia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme