Mainos
Mainos

Terveysinto laukaissut marjabuumin

Perinteiset suomalaiset marjat ovat löytäneet tiensä yhä useampiin elintarvikkeisiin.

Elintarvikkeet sisältävät yhä enemmän perinteisiä marjoja. Tuotteissa kuluttajia kiehtovat erityisesti marjojen terveysvaikutukset. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi lakka ehkäisee salmonellaa. Elintarvikkeisiin asti marjojen terveelliset yhdisteet eivät silti välttämättä säily.

Mustikkaa, lakkaa sekä muita kotimaisia metsämarjoja menee nyt kaupaksi tuoreeltaan, mutta myös valmiina tuotteina kaupan hyllyiltä.

Elintarviketeollisuusliton johtaja Seppo Heiskanen kertoo, että marjoja on ryhdytty käyttämään entistä enemmän esimerkiksi maitopohjaisissa jälkiruuissa, vanukkaissa, jugurteissa miksei jälkiruoissa.

Mustikka ja puolukka tuntuvat nyt jopa eksoottiselta vaihtoehdolta, kun syksyinen marjametsä houkuttaa aina vain harvempia. Marjojen suosion taustalla on myös suomalaisten kasvava terveysinto.

- Täytyy myöskin ottaa huomioon se, että millä tavalla marjat on prosessoitu, millä tavalla ne on jatkokäsitelty, onko ne kuumennettu, kenties pakastettu. Niiden yhdisteiden määrät ja niiden vaikutukset saattaa muuttua, sanoo VTT:n johtava tutkija Kirsi-Marja Oksman-Caldentey.

Muun muassa VTT tutkii Suomessa jatkuvasti marjojen yhdisteiden säilymistä elintarvikkeissa.

- Ei varmasti marjojen syönti koskaan ole epäterveellistä. Sehä on yleisesti yleisen terveyden kannalta ihan hyvä. Mutta se, että sit jos halutaan tällasia vähän niin kuin suurempia vaikutuksia todeta, niin siihen mä en uskalla vielä antaa lopullista vastausta, tutkija huomauttaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme