Mainos
Mainos

Terveyskeskukset laiminlyövät syöpäseulontoja

Kymmenet terveyskeskukset ovat laiminlyöneet naisten syöpäseulontoja.

Pikasäästöjä etsivät terveyskeskukset laiminlyövät mammografia- sekä kohdunkaulan papa-tutkimuksia pudottamalla pois tarkastuksista joitakin ikäluokkia ja harventamalla tarkastuskertoja.

Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan vain noin kaksi kolmesta terveyskeskuksesta noudattaa lain mukaisia suosituksia terveystarkastuksissa.

Helsingin Sanomat kertoo, että myös lasten ja koululaisten terveystarkastuksista on tingitty. Suosituksen mukaan kouluikäisistä pitäisi vuosittain tarkastaa seitsemän ikäryhmää, mutta esimerkiksi Oulussa terveystarkastuksiin pääsi toissa vuonna vain kolme ikäluokkaa.

Turussa sen sijaan tavanomaista tiiviimpi rintasyöpäseulonta on alentanut turkulaisten naisten rintasyöpäkuolleisuutta.

Alustavien laskelmien mukaan lounaissuomalaisten naisten rintasyöpäkuolleisuus voi olla jopa puolet pienempi kuin helsinkiläisnaisten ja kolmanneksen pienempi kuin tamperelaisten.

Turun hallintoylilääkäri Ilmo Parvinen muistuttaa Helsingin Sanomissa, että rintasyövän varhainen toteaminen säästää sekä ihmishenkiä että paljon rahaa. Turussa aloitettiin muuta maata tiiviimpi rintasyöpäseulonta vuonna 1987.

Rintasyöpä on Suomessa työikäisten naisten yleisin kuolinsyy.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme