Mainos
Mainos

Terveyskonferenssi käyntiin Kuopiossa

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä piti tänään Kuopiossa alkaneen EU:n terveysalan konferenssin avauspuheenvuoron.

Suomen EU-puheenjohtajakauden tärkein terveysalan konferenssi Kuopiossa on alkanut tänään.

Kaksipäiväisen kokouksen tavoitteena on, että terveysnäkökohdat otettaisiin paremmin huomioon Euroopan unionin päätöksenteon kaikilla sektoreilla.

Kokouksessa tähdennetään, kuinka merkittävä rooli terveydenhuollon ulkopuolisilla sektoreilla, kuten liikenne- ja yhdyskuntasuunnittelulla, maatalouspolitiikalla ja veropolitiikalla, on terveyden ylläpidossa, edistämisessä ja menettämisessä.

Työryhmät työstävät konferenssille joukon suosituksia, joissa otetaan huomioon muun muassa yhdyskuntasuunnittelun, terveyden epätasa-arvon, liikunnan ja ravitsemuksen tasapainon sekä mielenterveystyön vaikutukset terveydentilan muodostumiseen.

Kokoukseen osallistuu lähes 300 alan asiantuntijaa, korkeaa virkamiestä, ministeriä sekä muun muassa eurooppalaisten työmarkkinajärjestöjen edustajia.

Hyssälä perää yhteistyötä terveyspolitiikan toteutumiseksi

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä perää tiivistä ja avointa yhteistyötä eurooppalaisella tasolla sektorirajat ylittävän terveyspolitiikan toteutumiseksi. Euroopan unionilla on hänen mukaansa tärkeä rooli kansalaistensa terveyden turvaamisessa ja suojelemisessa.

EU:n terveysasioiden konferenssin avannut Hyssälä sanoi, ettei jäsenvaltioilla ole enää kaikissa terveyskysymyksissä täyttä päätösvaltaa. Jäsenmailla on ministerin mukaan sen vuoksi täysi oikeus odottaa, että EU hoitaa velvollisuutensa.

- Unionin päätöksillä ja toimenpiteillä on huomattavia vaikutuksia kansallisen, aluehallinnon ja paikallistason mahdollisuuksiin tehdä itsenäisiä ratkaisuja ja terveyspolitiikkaa. Esimerkiksi alkoholia EU käsittelee pääosin maatalouspolitiikan ja sisämarkkinapolitiikan näkökulmista. Suomessa taas alkoholipolitiikassa ovat perinteisesti korostuneet myös sosiaali- ja terveyspolitiikan näkökulmat, joiden perusteella alkoholin verotusta, saatavuutta ja näkyvyyttä on säännelty, Hyssälä sanoi.

Hyssälän mielestä EU-politiikan painopiste ei saa siirtyä enemmän terveyspalveluihin. Hän muistutti, että perustamissopimuksessa on lähdetty terveyden suojelusta ja laajasta kansanterveydellisestä ajattelusta.

Terveysalan konferenssin pääasia on osoittaa konkreettisesti, kuinka merkittävä rooli terveydenhuollon ulkopuolisilla sektoreilla on terveyden ylläpidossa, edistämisessä ja menettämisessä. Konferenssissa työstetään suosituksia vastaamaan niihin terveyssektorin ulkopuolisiin asioihin, jotka vaikuttava terveydentilan muodostumiseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme