Mainos
Mainos

Terveysrahoitus täysremonttiin - neljä ehdotusta pöydällä

Neljä julkisuudessa pyörinyttä terveydenhuollon rahoitusmallia julkaistiin tänään samoissa kansissa, kiitos Itä-Suomen yliopiston.

Asiantuntijoiden neljästä mallista kaksi hakee valtakunnallista toimijuutta, toiset kaksi lähtee alueilta. Kaikki ehdotukset muuttaisivat selkeästi nykyistä rahoitusrakennetta.

Kelan ajama kansallinen terveysrahasto siirtäisi kaiken hallinnon yhden toimijan alle, joka sitten tilaisi palvelut eri tuottajilta.

Samoin Sitran malli siirtäisi rahoituksen kokonaan uudelle valtakunnalliselle organisaatiolle, mutta sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi mukaan tulisi työterveyshuolto.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kaikki rahoitus- ja järjestäjävastuu pitäisi siirtää vähintään 200 000 kokoisille väestöpohja-alueille, jotka voisivat tuottaa myös itse palveluita.

Neljäs malli, ministeriön ehdotelma, nojaa myöskin alueille - se laittaa toivonsa nykyistä isompien kuntien varaan. Ehdotukset poikkeavat toisistaan myös siinä, että kahdessa ensimmäisessä tilaaja- ja tuottajavastuu erotellaan toisistaan, toisin kuin kahdessa jälkimmäisessä, jossa vastuutaho voi sekä ostaa että myydä palveluita.

"Kaksipiippuinen ilmiö"

Itä-Suomen yliopiston professorin mukaan potilasjärjestöjen määrän kasvu ja kuntalaisten aktiivisuus vaatii rivakkoja muutoksia nykyjärjestelmään.

– Hoitajat sanoo, että kesäisin alkaa huiske, kun tyttäret tulee kesälomalle. Se on kaksipiippuinen ilmiö. Toisaalta aktiivisuus on hyvä, koska se pitää tuottajat varpaillaan. Pahimmillaan kansalaisten aktiivisuus voi johtaa medikalisaationa tunnettuun ilmiöön, jossa terveyspalveluja kulutetaan ilman merkittäviä terveyshyötyjä, terveystaloustieteiden professori Hannu Valtonen sanoo.

Ehdotuksissa on myös yhtäläisyyksiä. Jokainen malli haluaa kasvattaa järjestäjävastuutahon kokoa. Rahansiirtoja halutaan karsia vähentämällä rahoittajien lukumäärää. Julkisen ja yksityisen sektorin suhdetta tahdotaan tasa-arvoistaa muun muassa siten, että jatkossa kuntalainen saisi itse valita, missä ja mitä palveluita käyttää.

Valtosen mukaan kaikista malleista jää ratkaisematta poliittisen päätöksenteon rooli. Selvää lienee se, että kuntien itsenäinen päätösvalta kokee uudistuksessa kolauksen.

– Näissä ehdotuksissa kannetaan huolta paikallisesta demokratiasta. Uudistusten pitää olla sellaisia, jotka kansalaiset voivat hyväksyä, Valtonen sanoo.

"Tusina alueita"

Tänään valtioneuvoston linnassa markkinoitiin THL:n paperin puolesta.

– Alueellinen toimija saisi kaiken valtion sosiaali- ja terveydenhoidon vahat mutta myös kuntien ja sairausvakuutuksen rahat. Eli se vastaisi kaikesta rahoituksesta, kertoo raportin tekijä Markku Pekurinen THL:sta.

Pekurinen toteuttaisi ehdotuksensa yhdistelemällä sairaanhoitajapiirejä. Yhteensä puhuttaisiin noin tusinasta alueita ja ajallisesti ensi vuosikymmenestä. Hän kehuu eritoten asiakkaiden valinnanvapautta.

– Julkinen terveydenhuolto tulee reagoimaan jatkossa paljon herkemmin kansalaisten toiveisiin ja tarpeisiin, koska jos julkinen ei kelpaa, asiakas voi valita yksityisen palveluntuottajan tai työterveyshuollon. Tai jos ei halua yksityistä, niin voi valita julkisen palveluntuottajan, Pekurinen tiivistää.

Jatkossa kilpaillaan laadulla

Yksi uusi innovaatio kohdistuu kilpailuun. Jatkossa kilpaillaan laadulla - hinnan sijasta.

– Raporteissa lähdetään siitä, että tuottajille määrätään kiinteät hinnat. Eli jokin muu päättää hinnat kuin tuottaja. Tällöin keinoksi asiakkaiden saamiseksi jää kilpailu laadulla, kertoo professori Valtonen.

Valtonen tähdentää, että on turha pitkittää enää päätöksentekoa. Talousneuvoston pääsihteeri Pekka Sinko toppuuttelee etenemistä:

– Talousneuvostossa on korostettu sitä, että tarvetta suurelle remontille ei nähdä. Keskusteluissa yksikään malli ei ole noussut ylitse muiden, sanoo pääsihteeri Sinko.

Katso Joonas Lepistön juttu (Seitsemän uutiset 15.11.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme