Mainos

Thai-poimijat eivät ole lähdössä: Haluamme että asiamme tutkitaan

Thai-poimijoiden tilanne Suolahdessa Keski-Suomessa on jämähtänyt pattitilanteeseen. Marjayhtiö on ilmoittanut hankkineensa viidellekymmenelle työnsä lopettaneelle poimijalle paluulennot kotimaahan, mutta poimijat eivät halua lähteä.

– He eivät halua lähteä, ennen kuin heidän asiansa on tutkittu. Haluamme nähdä, että asia selvitetään ja poliisi käynnistää tutkimukset ja he saavat oikeutta Suomessa, kertoo poimijoiden tulkkina toimiva Junya Lek Yimprasert.

Hän on Suomessa asuva kirjailija ja aktivisti, joka on auttanut thai-poimijoita useissa Euroopan maissa.

– Thaimassa on tälläkin hetkellä noin 10 000 ulkomailla työskennelleen poimijan tapausta, jossa asiat eivät ole menneet sopimusten mukaan, sanoo Yimprasert.

Hänen mukaansa poimijat eivät voi palata Thaimaahan, elleivät he saa riittävästi rahaa kasaan velkojen maksuun.

– He ovat maatyöläisiä ja riisinviljelijöitä, jotka ovat lainanneet Thaimaassa rahaa matkapaketteja tarjoavilta yksityisiltä yhtiöiltä. Jos he eivät pysty maksamaan velkojaan, heidän maatilansa viedään tai pahimmassa tapauksessa heidät tapetaan, sanoo Yimprasert.

Väliaikaisessa leiripaikassa Suolahdessa Yimprasertin vieressä nyyhkyttää yksi rikosilmoituksen tehneistä poimijoista, riisinviljelijä Ubonrat Sursat.

– Emme voi palata kotiin, koska meillä ei ole rahaa velkojen maksuun. Sydämeni on murtunut, en tiedä mitä teen … Minulla on yksi tytär koulussa Thaimaassa, kertoo Sursat.

Sursatin perhe otti 7500 euroa lainaa tullakseen tienaamaan marjanpoiminnalla Suomeen. Kukin kolmesta perheenjäsenestä on kerännyt 1500-2000 kiloa marjaa, mutta se ei riitä velanmaksuun.

Muikkuja, lettuja, patjoja…

Suolahden Kansantalolla on kova tohina päällä. Paikallinen työttömien yhdistys on ottanut thai-poimijoiden asian omakseen ja pitää heidät ruuassa. Viidenkymmenen hengen ruokinta ja majoitus eivät ole pikkujuttu millekään yhdistykselle.

– Onhan tämä ollut aikamoinen rumba, mutta meidän yhdistys on päättänyt osoittaa solidaarisuutta näille thaimaalaisille marjanpoimijoille ja auttaa heitä kaikin tavoin, kertoo Suolahden Työttömät ry:n toiminnanjohtaja Marja Holopainen.

Tänään on ollut hyvä päivä: yksi kalastaja toi muikkuja, on tullut isoja leipä- ja omenalähetyksiä – ja patjoja.

– Tähän on lähtenyt mukaan moni yksityinen ja yhdistys. Äsken soittivat Martat, että tulevat tekemään lettutaikinan ja paistamaan lettuja, kertoo Holopainen.

Ville Manninen kantaa lahjoituksena tulleita leipälaatikoita keittiöön hiki päässä.

– Toivottavasti heille jää hiukan parempi kuva meistä suomalaisista kaiken jälkeen, perustelee Manninen.

Tiina Virtanen puolestaan perkaa muikkuja – menossa on toinen ämpärillinen.

– Jos asiat on huonosti, silloin täytyy auttaa, kuittaa Virtanen.

Toiminnanjohtaja Holopaisen mukaan se, mitä on tapahtunut, ei ole heidän kannaltaan olennaista.

– Mutta en ymmärrä, että meidän maassa voidaan toimia näin, että ihmiset jäävät tällaiseen hädänalaiseen tilanteeseen, sanoo Holopainen.

Poliisi tutkii, ei työsuojeluviranomainen

Tällä hetkellä Kainuun poliisi tutkii poimijoiden tekemään rikosilmoitusta ihmiskaupasta vasta alustavasti.

– Vielä ei tiedetä, minkä rikoksen tunnusmerkit täyttyvät ja millä nimikkeellä esitutkinta käynnistyy, sanoo rikoskomisario Kari Karppinen.

Eilisessä MTV3:n uutisessa SAK:n päälakimies vaati aluehallintoviraston työsuojeluosastoa kentälle välittömästi selvittämään poimijoiden työoloja. Keski-Suomen aluehallintovirastossa asia ohitetaan yksiselitteisesti.

– Tapaus ei kuulu meidän toimivaltaamme, koska poimijat eivät ole työsuhteessa mihinkään yritykseen, vaan toimivat Suomessa yrittäjän asemassa, sanoo työsuojeluosaston johtaja Arto Teronen.

Poimijoiden tapaus pysynee vielä otsikoissa, sillä he eivät aio poistua Suomesta edes suurlähetystön kehotuksesta.

– He eivät ole rikollisia vaan ahkeria poimijoita, jotka ovat joutuneet petetyiksi, sanoo Junya Lek Yimprasert.

Marjayhtiö on tähän saakka kiistänyt kaikki väärinkäytökset ja korostanut toimineensa sopimuksen mukaan.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot