Mainos
Mainos

Theo Fleury: Kovaa peliä – NHL:n huippukiekkoilijan raju elämä

Arvio: Toni van der San

(Minerva) Suomentanut Katja Kangasniemi

Theoren ”Theo” Fleury oli pienikokoinen väkkärä, joka sähköisti jokaisen peliareenan ja ottelun, mihin osallistui. Ilman tätä kirjaa jääkiekkoa seuraava – ja muukin – maailma muistaisi vain näyttävät maalit, Stanley Cupin voiton vuonna 1989 ja olympiakullan vuonna 2002. Fleuryn elämä on kuitenkin ollut raju ja täynnä kovia kokemuksia, joista kertoessaan Theo ei säästele mitään eikä ketään.

Kirjan esipuheen on kirjoittanut Fleuryn suuresti kunnioittama entinen pelikaveri sekä vastustaja monien vuosien ajalta, kaikkien aikojen jääkiekkoilijaksi tituleerattu ”The Great One”, Wayne Gretzky. Fleuryn kirjaa on kehuttu – kuten kirjoittajaakin kiekkokaukaloissa – yhdeksi parhaista koskaan, ainakin urheilumaailman elämäkerroista.

Sitä tämä kirja varmasti onkin, alkuperäiskielellä luettuna. Fleuryn elämäkerran kohdeyleisö on jääkiekon ja NHL:n tuntevaa penkkiurheilukansaa. Siksi on harmi, että kustannustoimittaja ei ole luetuttanut käännöstä jollain asiantuntevalla henkilöllä, jotta asiavirheet ja käännösmokat olisi saatu kitkettyä pois. Lukunautinto kärsii pahemman kerran, kun virheitä tulee jatkuvasti.

Virheitä on myös kirjan keskivaiheilla olevassa kuvaliitteessä, johon on valittu suomalaisia kiinnostavia kuvia, kuten mm. Fleury ja Teemu Selänne kaulailemassa. Homma tuntuu koomiselta, kun on juuri lukenut Fleuryn olleen urallaan hieman eurooppalaispelaajia vastaan. Myös kuvateksteissä on uskomattomia virheitä vuosiluvuissa ja nimissä.

Joka tapauksessa, hyvä kirja on kyseessä – ja uskomaton on tarina! Fleury käy kirjassaan läpi koko elämänsä nousut ja laskut. Bileitä piisasi ja rahaa paloi. Vaimoja tuli ja meni, samoin taloja ja muuta materiaa. Kunnes tuli stoppi. Traumaattinen nuoruus johdatti Fleuryn sekoilemaan koko aktiiviuransa ajan, mutta toisin kuin moni vastaavaa vauhdikasta menoa kokenut pelaaja, ei kaiken todella överiksi vetänyt Fleury päätynytkään ennenaikaisesti hautaan (vaikka lähellä oli) vaan sai uudelleen otteen elämästään.

Fleuryn tarina on myös osoitus siitä, miten lahjakas ja kova työntekijä saa uskomattoman paljon anteeksi (Fleury koko uransa ajan), kun tekee työnsä kunnolla. Samalla se on myös kuvaus menneestä ajasta. Nykypäivänä ei voisi kuvitellakaan, että NHL-kiekkoilijat voisivat tupakoida samaan tahtiin kuin Fleury ja kumppanit aikoinaan kessuttelivat. Puhumattakaan dokaamisesta. Mutta eiköhän niitäkin nykykiekkoilijoista löydy, jotka Fleuryn tapaan etsivät ja löytävät kyllä keinon, jos tarve sitä vaatii.

Kaiken lisäksi nykytiedonvälityksellä myös sekoilujen salailu on paljon vaikeampaa kuin muutama vuosikymmen sitten, jolloin Fleury pystyi tekemään mitä huvittaa. Nykyään kuva ja päivitys NHL-staran sekoiluista ovat saman tien jossain sosiaalisen median ja sitä kautta myös muiden medioiden sivuilla.

Theoren Fleuryn tilastoja:

NHL:n runkosarjassa 1084 ottelua, 455 maalia + 633 syöttöä = 1088 pistettä, 1840 jäähyminuuttia

NHL:n pudotuspeleissä 77 ottelua, 34 maalia + 45 syöttöä = 79 pistettä, 116 jäähyminuuttia

Stanley Cupin voitto 1989 (Calgary Flames)
Olympiakulta 2002 (Kanada)
Kanada Cupin voitto 1991
MM-hopea 1991
World Cup -hopea 1996

Tampereen Tapparassa (1994-95) 10 ottelua, 8 maalia + 9 syöttöä = 17 pistettä, 22 jäähyminuuttia

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme