Mainos
Mainos

THL: Jogurtti kohtuudella syötynä ei erityisen vaarallista

THL rauhoittelee keskustelua jugurtin syöpäriskistä.

Aihe on noussut jälleen esille, kun Kauppalehti kertoi bioteknologiayritys Biohitin selvityksestä, jonka mukaan jugurtit sisältävät runsaasti syöpää aiheuttaa asetaldehydiä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Jarmo Virtamo sanoo, ettei jugurtti kohtuudella käytettynä ole erityisen vaarallista.

– Asetaldehydia on jogurtin lisäksi muissakin raaka-aineissa. Syöpää lisäävä riski on käytännössä olematon, jos jogurttia syö kohtuudella ja monipuolisesti muuten. Tuskinpa sitä jogurttia kukaan syö litrakaupalla päivässä, Virtamo sanoo.

Kuinka paljon sitten jogurttia voi sitten kohtuudella päivässä syödä?

– Se varmasti riippuu valmisteesta ja siitä, kuinka paljon siinä on sitä asetaldehydiä. Uskoisin, että kaupan hyllyltä löytyvän normaalikokoisen jugurttipurkin sisällön voi rauhassa syödä.

Elintarvikkeiden turvallisuutta valvova Evira kertoo käynnistäneensä jo muutama vuosi sitten tutkimukset elintarvikkeiden sisältämistä asetaldehydipitoisuuksista. Virtamon mukaan terveysviranomaiset ovat tienneet jo pitkään, että asetaldehydi lisää riskiä sairastua ruuansulatuskanavien syöpiin.

Eviran nettisivujen mukaan aloite hankkeesta on yhä Euroopan komission käsiteltävänä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme