Mainos
Mainos

THL laittoi sikainfluenssarokotteen pannaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei suosittele sikainfluenssarokotteen antamista alle 16-vuotiaille. Syynä on tänä vuonna todettu poikkeuksellisen suuri määrä narkolepsia-tapauksia, jolla voi olla yhteys käytettyyn Pandemrix-rokotteeseen.

- Me emme tiedä, että onko itse sikainfluenssa, rokote vai niiden yhteisvaikutus ollut tässä osallisena, vai onko kysymys jostain ihan muusta, päivittelee THL:n erikoistutkija Hanna Nohynek.

Nyt havaittu narkolepsia-tapausten lisääntyminen osuu ajallisesti sikainfluenssaepidemiahuipun ja pandemiarokotusten jälkeen. Satunnaista päivänukahtelua aiheuttavaa narkolepsiaa havaitaan normaalisti 2-7 tapausta, tänä vuonna niitä on ollut joitakin tapauksia enemmän.

Erikoistutkija Hanna Nohynekin mukaan mahdollista, että tapauksia havaitaan vielä lisää.

- Tapaukset ovat tulleet tietoon noin 2-10 viikon kuluessa siitä meidän influenssapiikistä. Jos tällaisia tapauksia on ollut, mutta niitä ei ole osattu diagnosoida, niitä voi nyt tietoisuuden levitessä tulla vielä enemmän.

Suomalaiset narkolepsia-asiantuntijat ja THL:n rokoteasiantuntijat ovat aloittaneet aktiivisen selvitystyön. Tarkoituksena on tunnistaa maassamme narkolepsiaan sairastuneet lapset ja selvittää onko sikainfluenssa tai pandemiarokote voinut laukaista narkolepsian.

Selvitystyö tulee kestämään kuukausia.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot