Mainos
Mainos

THL: Lihavuusleikkaukset lisääntyneet maltillisesti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemä selvitys osoitti jo kaksi vuotta sitten, että Suomessa olisi tarvetta lisätä lihavuusleikkauksia. Selvityksen mukaan leikkauksia pitäisi tehdä vuosittain pari tuhatta vuoteen 2013 mennessä.

THL:n mukaan leikkaukset ovat lisääntyneet maltillisesti. Vuonna 2008 leikkauksia tehtiin 400, ja viime vuonna jo tuplasti enemmän. Ruuhkaa leikkauksiin ei THL:n mukaan ole syntynyt.

– Syynä voi olla leikkausta edeltävä pitkä valmisteluprosessi, joka kestää puoli vuotta. Katsotaan, miten potilas hyötyy leikkauksesta ja mitä mahdollisia haittoja siihen liittyy. Potilaiden täytyy ymmärtää leikkauksen lopullisuus ja sen vaikutus elämään, ylilääkäri Tuija S. Ikonen THL:n menetelmien ja arviointien yksiköstä sanoo.

Julkisella puolella leikkauksia tehdään yliopistosairaaloissa ja suurimmissa keskussairaaloissa. Ikosen mukaan leikkauksia tekevien sairaaloiden määrää ei ole syytä lisätä.

– Ajatellaan, ettei leikkaus varsinaisesti hoida sairaustilaa vaan se vaikuttaa elämänennusteeseen. Leikkaukseen liittyy myös komplikaatioriskejä ja täytyy arvioida, kannattaako riski ottaa, Ikonen sanoo.

Ikonen ei ole saanut tietoa, että leikkausten tuottamisessa hoitotakuun puitteissa olisi ollut ongelmia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme