Mainos
Mainos

THL:n asiantuntija: Alkoholiuudistuksen vastustajat eivät ajatelleet vain ongelmakäyttäjiä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija pohtii alkoholilain muutoksen tuomia haasteita. Eduskunta päätti tänään, että nelosoluet, vahvemmat siiderit ja aidot lonkerot tulevat ruokakauppoihin.

THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä toteaa MTV Uutisille, että alkoholilain uudistuksen vaikutus näkyy arvioiden mukaan haittojen kasvuna noin kuudella prosentilla.

Mäkelä ei usko, että uudistusta vastustaneet ajattelivat asiaa ainoastaan alkoholin ongelmakäyttäjien kannalta.

– He ajattelevat sitä myös ongelmakäyttäjien lähiympäristön kannalta, esimerkiksi lasten ja perheiden kannalta sekä suuren veronmaksajajoukon kannalta. Alkoholin lisääntymisellä on kaksiteräinen vaikutus: Toisaalta se lisää kuluja ja toisaalta vähentää kulujen maksajien määrää.

Mäkelä toteaa, että suomalainen juomakulttuuri muuttuu koko ajan.

– Suomalaiseen juomakulttuuriin ei ole vaikea tuoda uusia vaikutteita. Yleensä nämä ovat tulleet vanhojen juomatapojen päälle, Mäkelä kertoo.

Mäkelä pelkää, että Suomessa on luovuttu tehokkaista ennaltaehkäisyn välineistä alkoholin aiheuttamien ongelmien torjunnassa.

– Toivotaan, että resurreja riittää ehkäisevään päihdetyöhön aikaisempaa enemmän ja korjaavaan hoitoon, Mäkelä toteaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme