Mainos
Mainos

THL:n professori: Ehec-bakteeri saattaa kuitenkin tulla pavuista

Eilen uutisoitujen laboratoriotestien perusteella saksalaisista pavuniduista ei löytynyt ehec-bakteeria. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Anja Siitonen uskoo, että pavut voivat kuitenkin olla bakteerin taustalla.

– Itse ajattelisin, että bakteeri voisi olla niistä pavuista. Se, että eilisissä tutkimuksissa pavuniduista ei löytynyt bakteeria, ei sulje sitä pois.

Siitonen kertoo, että Suomessa on ollut noin 15 salmonellaepidemiaa, jotka ovat lähteneet idätetyistä siemenistä. Tällöinkin bakteerin osoittaminen pavun sisältä on ollut hyvin vaikeaa.

– Jos bakteeri on joutunut siemenen kuoren alle, se voi olla hyvin paikallista. Eli joissakin pavuissa bakteeria voi olla, ja toisissa taas ei.

Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kalliota eilisissä testeissä arveluttaa ajankohta.

– Idut on kuitenkin syöty jo kolme viikkoa sitten, joten ei voi olla varmaa, onko koe kohdistunut oikeisiin elintarvikkeisiin.

Kypsentämätön liha ja kasvikset myös vaihtoehtoina

Likaista vettä on pidetty ehec-bakteerin lähteenä. Siitonen ei pidä todennäköisenä, että ituja olisi kasteltu likaisella vedellä.

– Olisin kiinnostuneempi papujen alkuperästä. Kurkkuja ja tomaatteja pitäisin epätodennäköisinä.

Husu-Kallio taas ei sulkisi pois kasviksiakaan. Ainoastaan kuumennetuista elintarvikkeista ei kannata olla huolissaaan.

– En sulkisi pois mitään raakoja kasviksia. Toinen vaihtoehto on huonosti kypsennetty liha, Husu-Kallio arvioi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme